Заради Нагорни Карабах УЕФА спря мачовете в Армения и Азербайджан

Спорт
11:50 - 21 Октомври 2020
1894
Заради Нагорни Карабах УЕФА спря мачовете в Армения и Азербайджан

УЕФА временно забрани провеждането на международни мачове под егидата на централата на територията на Армения и Азербайджан. Решението е взето във връзка с конфликта между двете държави в Нагорни Карабах.

Футболните федерации на двете страни трябва да предложат неутрални терени за провеждането на домакинските си мачове под егидата на УЕФА.

На този етап решението не засяга провеждането на мачовете в Баку от европейското първенство по футбол през следващото лято. Столицата на Азербайджан е един от 12-те града-домакини на Евро 2020, което бе отложено за догодина и трябва да приеме три мача от груповата фаза на турнира и един четвъртфинал.

В същото време е на път да избухне сериозен скандал с азербайджанския представител в Лига Европа ФК Карабах. Клубът, който има мач от груповата фаза като гост на Макаби Тел Авив в четвъртък, зове за война и публикува видеоклипове, които проповядват агресия. На кадрите се виждат трупове, бомби и военни действия.

Постовете в социалните мрежи на Карабах накараха редица футболни хора да призоват УЕФА да накаже и изхвърли ФК Карабах от евротурнирите.