Заради Нанков: Областен и двама кметове под изолация

Политика
14:07 - 24 Октомври 2020
1446
Заради Нанков: Областен и двама кметове под изолация

Областният управител на Смолян Недялко Славов и кметовете на община Смолян и с. Широка лъка - Николай Мелемов и Васил Седянков, са под домашна изолация заради контакт със зам. регионалния министър Николай Нанков . Tова се посочва в съобщение на Регионалната здравна инспекция. Те ще са под временна изолация докато излязат резултатите от PCR тестовете им.

Причината е положителната проба за COVID-19 на зам. регионалният министър Николай Нанков. Тримата са присъствали на мероприятия при посещението на част от екипа на премиера Бойко Борисов миналата седмица в региона, където е бил и Нанков.

"Нямат установен близък контакт с обявеният инфектиран заместник министър на регионалното развитие и благоустройството. Препоръчана им е домашна изолация до получаване на резултатите от направените  им ПСР тестове", се казва в официалното съобщение на РЗИ-Смолян.  Дванадесет са обявените за областта позитивни на коронавирусна инфекция лица. 7 жени и 5 мъже, от  44 до 80 години са дали положителни проби. Те са от  общините: 5 от Смолян, 4 от Рудозем и по един от Мадан, Златоград и Девин.  Хоспитализирани са шестима – 4 в областната болница и 2 в МБАЛ-Мадан.

Междувременно все още се очакват резултатите от направените тестове за коронавирус на премиера Бойко Борисов, трима министри и представител на ГЕРБ, контактни на заразения Нанков, съобщават от БТВ, цитирайки Столичното РЗИ. Вчера от РЗИ съобщиха, че премиерът, регионалният министър Петя Аврамова, финансовият Кирил Ананиев, земеделският Десислава Танева и Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ ще бъдат изолирани. Епидемиологичното проучване ще определи и до кога точно ще продължи карантината. Те са нямали близък контакт, но все още изчакват резултатите от направените им изследвания.