Заради насилие: Агенцията за закрила на детето влиза в социалния дом в Лесново

Общество
17:45 - 28 Юни 2023
3869
Заради насилие: Агенцията за закрила на детето влиза в социалния дом в Лесново

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) извършва проверка по сигнал за насилие над дете в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в село Лесново, община Елин Пелин. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Оттам посочиха, че вчера през сайта им е получен сигнал за насилие над дете, без да се посочва мястото, където е извършено. В късния следобед на електронната поща на агенцията е получен втори сигнал с прикачен видеоклип от социалните мрежи, отново без конкретика. Своевременно са предприети действия за установяването на местонахождението и в днешния ден е разпоредена проверка.

По предварителна информация в центъра са настанени 12 деца. Служителят, който се вижда на видеото, е отстранен от работа до изясняване на случая. Екип от ДАЗД проведе днес редица разговори с децата, настанени в центъра, и срещи с персонала и ръководството му.

„Държавната агенция за закрила на детето е непримирима към всеки акт на насилие над дете. Апелирам към цялото ни общество да бъдем отговорни към децата си. Ние сме тези, които трябва да ги пазим и да им даваме своята подкрепа и най-вече добър пример. ДАЗД ще извърши проверка на социалната услуга за спазване правото на децата на закрила срещу насилие, каквито са правомощията на Агенцията. Искам да благодаря и на гражданите, които не остават безучастни и подават сигнали, както и на медиите, които реагират своевременно на подобни казуси. Разчитайки на професионализма на българските медии, призовавам за особена чувствителност, когато се касае за случаи с деца“, коментира д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

След приключване на проверката от страна на ДАЗД ще бъдат предприети необходимите действия и мерки.

Всяко второ дете в България е било обект на някаква форма на насилие, сочат данните от националното представително проучване, проведено по поръчка на „УНИЦЕФ“, представено пред журналисти на 6 юни.