Заради нечуваните банкови такси: БСП вика шефа на БНБ в парламента

Актуални новини
12:26 - 28 Септември 2020
6321
Заради нечуваните банкови такси: БСП вика шефа на БНБ в парламента

Социалистите в парламента са си поставили за задача номер едно тази седмица да привикат в Народното събрание шефа на БНБ Димитър Радев. Депутатите от левицата ще настояват за обяснение на какво се дължи драстичното и безконтролно увеличение на банковите такси и услуги, научи Lupa.bg. 

Днес стана ясно, че от октомври предстои поредния скок на банковите тарифите у нас. Тази тенденция се наблюдава в продължение на цялата 2020 г. и се обяснява с желанието да се компенсират намалелите приходи от ниските лихви по кредитите.

Трезорите обаче твърде много се увлякоха в преследването на печалба – таксата за междубанков превод вече е 5 лв. За капак много банки започнаха да начисляват и такса от 1 или 2 лв. при внасяне на суми по разплащателни и безсрочни спестовни сметки. Отрицателните лихви по депозитите също вече са ежедневие. 

„Отрицателните лихви има по цял свят, това не е незаконно. Но тук те се опитват да избият от обикновените граждани  - те, а не фирмите, ще трябва да помпат банките с печалба! Най-скандалното е, че в тая криза именно заради таксите печалбата им расте рекордно”, коментираха пред Lupa.bg народни представители от „БСП за България”.

Депутатите от левицата намекнаха, че БНБ много често защитава интереса на частните банки, а не на държавата. „Защото, като напуснат БНБ, ги приютяват точно частните банки”, обясниха те.

„Абсурдно е банките да печелят толкова много от такси, вместо да се размърдат и да финансират българската икономиката. Те стоят на завоя и ни съдират кожата, без да си мръднат пръста!”, повече от критични бяха финансистите в опозицията.

Очаква се тези дни социалистите официално да напишат писмо до управителя на БНБ Димитър Радев, с което да го поканят на изслушване в Народното събрание.