Заради ограниченията през пролетта: COVID-19 увеличил с близо 10% абортите у нас

Общество
18:00 - 05 Октомври 2020
2172
Заради ограниченията през пролетта: COVID-19 увеличил с близо 10% абортите у нас

Ограниченията, наложени с извънредното положение в страната от 13 март, са увеличили абортите в България с близо 10 на сто, твърди лекар пред Lupa.bg, пожелал анонимност. В момента медиците разработвали математически модел за изчисление на косвените поражения, нанесени от пандемията заради опразнените болници.

Оказва се, че сред най-пострадалите са именно бременните, които не са търсили системно помощ за неразположенията си, прескачали са рутинни прегледи, изследвания и са се въздържали от медицинска помощ, което е довело до неминуем скок в спонтанните загуби на плод. 

Подобни са наблюденията и на световната научна общност. Само преди 2 дни излезе шокиращ доклад от Непал, проследил с точност как COVID-19 и карантините са повлияли на чакащите дете, от който стана ясно, че броят на хоспитализациите е паднал с почти 50%, а броят на мъртвородените деца е скочил с над 20 процента, в сравнение с миналата година. Изследвани са над 50 000 бременности за периода от февруари до август. 

У нас също има данни за повече загуби при това в напредналите месеци, но първите точни данни ще излязат догодина. Всяка година в България се прекъсват по желание около 25 000 бременности при около 60 000 раждания. С ограничителните мерки от извънредното положение броят им може да е нараснал до 27-30 хиляди за 2020, твърди медикът от престижна столична АГ-практика.