Заради оказван натиск от наши граничари: Фронтекс изтегли от България свои служители

Представителите на агенцията многократно са били свидетели на нарушения, извършени от български полицаи срещу мигранти

Крими
15:49 - 06 Септември 2024
4165
Заради оказван натиск от наши граничари: Фронтекс изтегли от България свои служители

Жената "плаче" и "моли за милост", но служителите на Фронтекс не могат да се намесят. "Не ме ядосвай!", отговаря ѝ български граничен служител. Връщайки се от гората с четирима други мигранти от нейната група, той принуждава всички да пропълзят обратно в Турция през дупка в граничната ограда.

За тази сцена разказват двама служители на граничната агенция на ЕС - Фронтекс, които придружават българския граничар по време на редовен нощен патрул на източната граница на България с Турция. "В колата [на патрула]", обясняват служителите, "българският граничен полицай призна, че му е станало жал за жената, но е имал заповед от началника си да отблъсква всички "талибани"." Този термин е широко използван от българските граничари за мигрантите и бежанците, които се опитват да влязат от Турция.

Европейските служители твърдят, че българският им колега ги е "инструктирал" да не подават сигнал до Фронтекс за очевидното "отблъскване" (pushback) - принудително незаконно връщане на мигранти и бежанци, преди те да имат възможност да поискат убежище.

Офицерите на Фронтекс обаче не спазват заръката, за което биват заподозрени от своите български колеги. В свой сигнал до агенцията те посочват, че се чувстват "преследвани" и определят работната среда като "опасна". В крайна сметка Фронтекс ги изтегля от мисията им в България с цел "тяхната защита".

Инцидентът, разиграл се през декември 2023 г., е описан подробно в един от осем Доклада за сериозни инциденти (SIR), получени от Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) по силата на европейските правила за достъп до информация, заедно с други вътрешни документи, описващи правонарушения на българо-турската граница с участието на агенцията. От тези документи може да се приеме, че командировани у нас чуждестранни служители явно се оказват под силен натиск от страна на българската гранична полиция да си затварят очите за систематичните отблъсквания и тормоз над мигранти, които виждат.

През същия месец, когато се случва инцидентът с жената, Йонас Гримхеден, ръководител на FRO - Службата по основните права на Фронтекс - пише до Антон Златанов, директор на българската "Гранична полиция", че служителите на агенцията "многократно" са били "преки свидетели на нарушения, извършени от български служители" срещу мигранти и бежанци, опитващи се да влязат в ЕС.

Според него FRO е събрала "многобройни достоверни свидетелства, свързани с натиск, упражняван от български гранични служители върху командировани от Фронтекс служители, за да не докладват за наблюденията си".

Това разследване, инициирано от Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) в партньорство с Дойче Веле-България и Le Monde, повдига сериозни въпроси пред Ханс Лейтенс, който пое поста изпълнителен директор на Фронтекс през март миналата година с обещанието, че агенцията никога повече няма да си затваря очите за нарушения на правата по границите на ЕС. Лейтенс замени Фабрис Лежери, който подаде оставка, след като разследване на агенцията на ЕС за борба с измамите ОЛАФ уличи Фронтекс в отблъскване на мигранти.

Нещо повече - докато служителите на Фронтекс се оплакват от натиск и страх от "отмъщение" в България, лидерите на европейските институции декларират пълна подкрепа за усилията на страната ни за опазване на границите на блока. 

За Яхия Хомси, социален работник в бежанския център в Харманли, 13 юни 2024 г. е най-обикновен работен ден. Както обикновено, той е във фитнес залата, където тренира с непридружените непълнолетни, за които отговаря. Всичко обаче се променя, когато в залата влиза сирийско момче. "Искам да подам жалба срещу полицията", казва младежът. "Те стреляха по мен и аз няма да си мълча".

Момчето на име Мустафа (името му е променено - б.а.) показва на Хомси рана на дясното си бедро и епикриза от болницата в Бургас. Екипът ни разполага с копие от нея, в което се посочва, че то е пострадало от "огнестрелна рана в дясно бедро при опит за нелегално преминаване на границата". Раната е причинена от стоп патрон.

Фондация "Мисия Криле" - организацията, за която работи Яхия Хомси, подава сигнали за инцидента до МВР, Държавната агенция за бежанците и Фронтекс.

Успяхме да разговаряме с 15-годишния Мустафа в присъствието на преводач и социален работник в началото на юли - малко преди той да напусне страната, без да изчака решение на молбата си за убежище. Той си спомня добре дъждовното майско утро, в което пресича българо-турската граница заедно с група от около 20 души. По думите му, в нея е имало и други деца. Групата се натъква на граничните власти и се разпръсква във всички посоки.

"Полицията започна да стреля навсякъде", разказва момчето. "Не във въздуха, а в краката ни", твърди още то. Мустафа паднал на земята след кратко преследване от служител на реда. "Той се опита да ме сплаши, като насочи пистолет към тялото ми", спомня си момчето. "Стреля веднъж, умишлено, в крака ми и два пъти близо до краката ми."

"Погледна ме в очите и стреля. Не можех да видя лицето му, защото носеше черна маска. Видях само очите му", споделя Мустафа пред екипа на BIRN. В продължение на повече от час, докато момчето се гърчи от болка, граничарите обсъждали какво да правят с него. В крайна сметка го откарали в болницата в Бургас, където след операцията е разпитан от служители на реда, които искали да знаят дали той първи е нападнал граничния служител, преди да бъде прострелян. Младежът е категоричен: "Не".

В писмен отговор от "Гранична полиция" потвърдиха за инцидент на 10 май, в който са участвали 19 нелегални мигранти и четирима служители от 68-а бригада "Специални сили" към Министерството на отбраната, подпомагащи охраната на границата.

Според МВР служителите първо са произвели изстрели във въздуха, но групата продължила да бяга. В съобщението се посочва, че един от мигрантите се е опитал да удари с камък един от полицаите. "При самозащита военнослужещият го прострелял със стоп патрон в областта на десния крак". От МВР посочват още, че "по компетентност справката е изпратена на Военна полиция Сливен и на командира на Съвместното командване на специалните операции".

Директорката на "Мисия Криле" Диана Димова обаче е категорична, че става въпрос за "много сериозни престъпления". "Имаме конкретен случай с достатъчно доказателства - случай на непридружено дете", заявява Димова. "И някой се опитва да прикрие това престъпление."

"Запознати сме с този случай и го разглеждаме", посочи в отговор на въпросите ни директорът на FRO Йонас Гримхеден. "Тъй като разследването ни е в ход, не искам да навлизам в подробности."