Заради пандемията: Тревата скочи с 20%

Продажбите на дрога падат, наркодилърите компенсират с цени

Общество
18:49 - 06 Март 2021
2307
Заради пандемията: Тревата скочи с 20%

С над 20% са спаднали продажбите на дрога по време на пандемичната 2020 г. по данни на МВР, но качествените наркотици всъщност вдигат цената си. Затварянето на заведенията за дълъг период от време, както и дистанционното обучение в училища и университети сви нелегалния пазар до критичен минимум. 

Друг фактор за това са увеличената безработица и намаляването на заплатите. Естествено е, когато хората нямат пари, това потребление да падне.

Наркотици се търсят обаче за частните партита, които станаха модерни по време на изолацията. Това е покачило цените на най-евтините наркотици. Там се употребява предимно синтетична дрога. Потребителите са млади хора. Амфетамините и производните им бързо “вдига” хората, прави ги готини в собствените им очи и в тези на околните. Държи ги дълго.

Цената на едро за 1 кг амфетамини е скочила двойно през 2020 г. - от 1500 до 3000 лв. През миналата година хапче е струвало 15 лв., сега е около 20-30 лв. Прахообразният наркотик е най-евтината синтетична дрога на пазара. Забърква се от няколко вида киселини, които се смесват, а след това се варят. Грешната пропорция може да доведе до взрив. 

COVID-19 повиши цената и на марихуаната с над 20% от март м.г. насам. През пролетта и лятото на м.г. ламповата марихуана, която е най-качествена, струваше 15 лв. за 1 грам. Сега достига до 25 лв.