Заради положителния Красен Кралев: Заливат с дезинфектант на влизане в спортното министерство

Общество
19:20 - 24 Август 2020
6115
Заради положителния Красен Кралев: Заливат с дезинфектант на влизане в спортното министерство

Сградата на спортното министерство на бул. „Васил Левски“ 75 в София осъмна с извънземен пропусквателен пункт на входа си. Служителите и гостите минават през специален портал, който ги залива с дезинфектант на влизане в сградата. Извънредните мерки са взети ден, след като спортният министър Красен Кралев обяви, че е дал положителен PCR тест за коронавирус.

Въпреки че Кралев е в отпуска и скоро не е контактувал с хора от администрацията си, савзети допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19. Така всеки, който влиза в сградата на бул „Васил Левски“, минава през специалния портал, DOORDESFECTO LIGHT, създаден от българската фирма "ЮниВалент" ЕООД. Машината е доста скъпа, но според министерството е взета само под наем за седмица.

Устройството вече беше изпробвано в някои училища по време на матурите преди месец, както и в президентството. Рамката е изградена от метални профили с алуминиеви композитни панели за стени, монтирани върху метална основа. Дезинфекционна постелка, напоена със специален разтвор, осигурява хигиенизирането на подметките на обувките.

Който си носи маската така, няма как да не пипне COVID-19


Машината е снабдена с диспенсер за почистващ гел за ръце, диспенсер за еднократни ръкавици и диспенсер за еднократна предпазна маска. Разполага с 10 дюзи от висок клас, чрез които специален дезинфекциращ разтвор се пулверизира до изключително фина мъгла. Дюзите за пулверизиране на разтвора са разположени вертикално от двете страни на рамката по 4 броя и още 2 броя на тавана. Тази конфигурация позволява да се създаде мъгла от разтвор. Създателите на машината твърдят, че през нея минават между 6 и 10 човека за минута, така че няма опасност входът на министерството да се задръсти.