Заради порно отмъщение: Жена получи 1,2 млрд. долара обезщетение

Любопитно
13:26 - 16 Август 2023
2772
Заради порно отмъщение: Жена получи 1,2 млрд. долара обезщетение

Тексаско жури присъди на жена 1,2 млрд. долара, след като реши, че е станала жертва на порно отмъщение, съобщи БиБиСи.

Жената, която в съдебните документи е назована само с инициалите Д.Л., е завела дело за тормоз срещу бившия си приятел през 2022 г. В иска се твърди, че той е публикувал нейни интимни снимки онлайн, за да я "засрами публично" след раздялата.

Адвокатите ѝ по делото заявиха, че споразумението е победа за жертвите на "сексуално насилие, основано на изображения". "Макар че е малко вероятно да бъде възстановено, съдебното решение по това дело и компенсаторната присъда връща доброто име на Д.Л.", се казва в изявлението на Брадфорд Гилд, водещ адвокат по делото.

Първоначално адвокатите поискаха от журито обезщетение в размер на 100 млн. долара. "Надяваме се, че зашеметяващата сума на тази присъда е послание и ще попречи на други да се занимават с тази подла дейност", добави Гилд.

Според съдебните документи жената и бившият ѝ приятел са започнали да се срещат през 2016 г. По време на връзката жената е споделяла свои интимни снимки с обвиняемия. След раздялата през 2021 г. той е обвинен, че е публикувал снимките в платформи за социални медии и уебсайтове за възрастни без нейното съгласие. Твърди се, че е изпратил линкове към снимките на нейни приятели и семейство чрез публично достъпна папка в Dropbox.

Обвинен е също така, че е имал достъп до нейния телефон, акаунти в социалните медии и електронна поща, както и до системата от камери в дома на майка ѝ, която е използвал, за да я шпионира.

В един момент обвиняемият изпратил на жената съобщение: "Ще прекараш остатъка от живота си в опити и неуспехи да се изтриеш от интернет. Всеки, когото някога срещнеш, ще чуе историята и ще започне да я търси. Честит лов."

Адвокатите на жената твърдят, че бившият ѝ приятел е публикувал снимките, "за да ѝ причини комбинация от психологически тормоз, домашно насилие и сексуална злоупотреба".

Според съобщения в американските медии той не се е явил в съда и е имал адвокат, който да го представлява. Той е осъден да плати на жената 200 млн. долара за минали и бъдещи психически страдания, както и 1 млрд. долара за нанесени щети.

В миналото в САЩ бяха постигнати високи споразумения по дела за "порно отмъщение". През 2018 г. на жена от Калифорния бяха присъдени 6,8 млн. долара, след като бившият ѝ партньор сподели недвусмислени нейни снимки в порнографски сайтове. Д.Л. разказа пред тексаски телевизионен оператор, че след като не е получила почти никаква помощ от местната полиция, се е обърнала към граждански адвокат.

През 2016 г. около 10 млн. американци са съобщили, че са станали жертва на "порно отмъщение". Много от тях са жени на възраст от 18 до 29 години, според проучване, проведено тогава от Института за изследване на данните и обществото.

Във всички американски щати, с изключение на Масачузетс и Южна Каролина, са въведени закони за борба с порното за отмъщение, допълва БиБиСи.