Заради поскъпването на живота: Европа е изправена пред стачки и протести

Недоволни ще излязат по улиците на Великобритания, Франция, Германия, Испания и Австрия

Новини
22:06 - 08 Ноември 2022
3313
Заради поскъпването на живота: Европа е изправена пред стачки и протести

Европейските държави са изправени пред серия от стачки и протести през следващите дни срещу повишаващите се цени на енергийните източници и увеличаващите се разходи за живота.

Ето къде и за какво ще протестират:

Великобритания

* Повече от 70 000 университетски служители от 150 британски университета ще стачкуват три дни през ноември заради заплащането, условията на труд и пенсиите, съобщи профсъюзът на университетите и колежите .

* Работниците в британската фирма за опаковане DS Smith, сред чиито клиенти е и гигантът за онлайн търговия Amazon, са гласували с голямо мнозинство да започнат стачка след спор с ръководството за заплащането, съобщи синдикатът GMB.

* Медицинските сестри във Великобритания също ще стачкуват на 5-ти ноември, съобщи синдикатът им. Неговите членове са се сблъскали с реални съкращения на заплатите през последното десетилетия, твърдят профсъюзите.

* Тридневната стачка на десетки хиляди британски железопътни работници, планирани за тази седмица, бяха спрени, докато се водят "интензивни преговори" в дългогодишен спор относно заплащането и условията на труд, обяви синдикатът RMT.  По-малкият синдикат TSSA заяви, че също е отменил планираните стачки за 5, 7, 8 и 9 ноември, за да проведе разговори с шефовете на железопътната компания и други оператори на услуги. Отделна стачка на персонала на лондонското метро е планирана за 10 ноември.

*Стотици работници на лондонското летище Хийтроу ще напуснат работните си места в навечерието на Световното първенство по футбол този месец заради искания за по-добро заплащане.  700-те работници от наземното обслужване, транспорта и каргото, както и наети от дъщерното дружество за летищни услуги на Emirates Group и Menzies - ще стачкуват три дни, считано от 18 ноември.

* Най-голямата британска местна банка Lloyds предложи на служителите си в Обединеното кралство увеличение на заплатите с минимум 2000 паунда, е заявил източник, запознат с преговорите.

* Британският съюз на работниците обяви на 2-ри ноември, че е осигурил 10% увеличение на заплатите за повече от 900 автобусни шофьори в Източен Лондон, наети от оператора Stagecoach Group.

* Британските пощи съобщиха, че членовете на най-големия профсъюз в сектора, Синдиката на работещите в комуникациите (CWU), ще проведат две 48-часови стачки в края на ноември и началото на декември, в навечерието на Коледа.

* Британският съюз на работниците заяви на 1 ноември, че е осигурил споразумение за увеличаване на заплащането с 12,5% за 1000 шофьори на камиони за доставка на бира от логистичната компания GXO, отменяйки стачките, които бяха планирани в навечерието на финалите на Световното първенство по футбол.

Франция

* Продължава стачката в петролната рафинерия на TotalEnergies в Северна Франция, обяви представител на енергийния синдикат CGT на 4 ноември.

* Снабдяването с горива на френските бензиностанции се връща към нормалното, заяви министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунашер, като по-малко от 10% от обектите все още имат проблеми.

Германия

* Синдикатите в най-голямата икономика в Европа настояват за по-високи заплати в контекста на нарастващата инфлация.

* Германският синдикат IG Metal Kueste заяви, че е призовал няколко хиляди работници да стачкуват във вторник в 15 обекта, включително Airbus в Хамбург.

* Lufthansa и профсъюзът UFO постигнаха споразумение за увеличаване на заплатите на 19 000 членове на кабинния екипаж, съобщи водещата германска авиокомпания във вторник.

* Германският производител на автомобили Audi предлага на служителите си еднократни плащания без данъци вместо постоянно увеличение на заплатите, каза директорът по човешки ресурси.

Испания

* Хиляди испанци препълниха площад Plaza Mayor в Мадрид на 3 ноември, за да поискат по-високи заплати, в първия масов протест в страната от началото на кризата.

* Работниците в Azul Handling, компанията за наземно обслужване, обслужваща Ryanair на 22 испански летища, отмениха плана си да проведат няколко 24-часови стачки между 28 октомври и 8 януари, за да поискат по-добри условия на труд, каза синдикатът USO.

Австрия

Австрийските металурзи си осигуриха на 4 ноември годишно увеличение на заплатите от над 7% средно, над нивото на инфлация от 6,3% за периода на преговорите. Преговорите се разглеждат като знакови по отношение на други сектори в Австрия, която има силна традиция на колективно договаряне и годишни договорени увеличения на заплатите, които като цяло предотвратяват заплахата от стачки.