Заради "НАП-лийкс": Спират музиката и филмите на лекарите

Всички системи за сигурност на медиците минават на спешен преглед

Общество
17:45 - 02 Август 2019
8112
Заради "НАП-лийкс": Спират музиката и филмите на лекарите

На лекарите както в болниците, така и в извънболничната помощ ще се забрани да използват на служебните си компютри собствени запаметяващи устройства, да влизат в интернет страници, които не са свързани с работата им, да слушат музика, да гледат филми или сами да инсталират програми. Това са част от мерките, които са изпратили от столичната регионална здравна инспекция до директори на болници, заведения за извънболнична помощ и други здравни заведения на територията на София.

Инструкцията е заради писмо на здравно министерство и е във връзка с пробивите в сигурността и изтичане на информация от системите на НАП, се казва в документа на сайта на инспекцията. Целта е "незабавно изпълнение на неотложни мерки за подобряване на информационната сигурност".

Иска се де бъдат описани всички налични компютри, сървъри, принтери, дори и външни памети. Всеки от тях трябва да има технически паспорт с подробно описание на всички компоненти, включително хард дискове. Всички устройства трябва да минат през актуализация на програмите, да се качат най-новите версии, защити, антивирусни програми и др.

Друго изискване е да се направи преглед на системите за сигурност, кой има достъп до базите данни, да се прегледа има ли служители, които вече не са на работа, но още имат право на достъп, да се сменят паролите с нови и добре защитени.

Предвижда се да се затегне и режимът за физически достъп и контрол до самите сгради, до помещенията с компютри и с мрежово оборудване.