Заради Шенген: Радев води австрийския канцлер на границата с Турция

Виена държи на ветото си срещу България

Политика
07:59 - 23 Януари 2023
2675
Заради Шенген: Радев води австрийския канцлер на границата с Турция

Федералният канцлер на Република Австрия Карл Нехамер пристига на работно посещение в България по покана на българската страна. Обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген, ще бъдат във фокуса на визитата, която е инициирана от държавния глава Румен Радев. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

На 23 януари българският президент ще посрещне австрийския канцлер на летище „Пловдив“, след което двамата ще се запознаят на място с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Румен Радев и Карл Нехамер ще посетят Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Заедно с тях се очаква да бъдат и вътрешните министри на двете страни Иван Демерджиев и Герхард Карнер.

Румен Радев и Карл Нехамер ще проведат работна среща и ще дадат брифинг за медиите.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев. Във фокуса на разговора на премиера Донев с Нехамер, както и на разширената среща на двете делегации, ще бъде двустранното сътрудничество и други теми от взаимен интерес.

"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва австрийският канцлер Карл Нехамер. Преди дни той потвърди, че страната му държи на ветото срещу България.

Австрийският канцлер поставя изискване за "пълна подкрепа на България и Румъния и най-после конкретни акции от страна на Европейската комисия за укрепване на защитата на външните граници. България трябва да бъде в състояние да изгради такава здрава гранична защита като тази на Гърция. За целта от страна на Европейския съюз трябва да бъдат предоставени необходимите средства".

По-нататък Нехамер заявява: "Трябва още по-здраво да натиснем спирачката на бежанците, не само в Австрия, а и в цяла Европа". Намерението на австрийския канцлер е при посещение на българо-турската граница да обсъди този въпрос с българския президент Румен Радев. 

В съобщението министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е категоричен: "България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че "Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване", отбелязва той.

Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи на Австрия изразяват съжаление, че България е оставена сама да охранява своята около 240-километрова граница с Турция, която е и външна граница на Европейския съюз.