Заради шофиране без хиджаб в Иран: Полицай осакати майка на две деца

31-годишната Арзу Бадри е парализирана от кръста надолу

Свят
22:04 - 13 Август 2024
3127
Заради шофиране без хиджаб в Иран: Полицай осакати майка на две деца

Жена в Иран, майка на две деца, е останала парализирана, след като служител от нравствената полиция стреля по нея заради предполагаемо нарушение на строгите правила за носенето на хиджаб в страната. За случая съобщи Би Би Си.

31-годишната Арзу Бадри е парализирана от кръста надолу, а според лекарите ще са нужни месеци, за да се определи дали състоянието ѝ ще се подобри, или не. В нощта на стрелбата тя се прибирала със сестра си в северния град Нур, когато полицията се опитва да я спре, за да конфискува колата ѝ.

Инцидентът се случва, след като иранската полиция обяви, че предприема строги мерки срещу жените, които не спазват задължителното облекло в страната.

Нравствената полиция вече използва видеонаблюдение за идентифициране на шофьорки, които не покриват главите си. Също така превозните средства, в които са открити пътнички с непокрити коси, могат да бъдат конфискувани.

Не е ясно дали Арзу Бадри е носела хиджаб, когато е била спряна от полицията. Според източник на Би Би Си полицаят първо е стрелял по гумата на колата, преди да я уцели. Куршумът е заседнал в белия ѝ дроб, като преди това сериозно е увредил гръбначния мозък.