Заради скъпо корабно гориво спират курсовете до остров Крит

От бранша планират увеличение на цените на билетите

Новини
14:09 - 15 Март 2022
2250
Заради скъпо корабно гориво спират курсовете до остров Крит

Две гръцки компании преустановяват курсовете си по маршрута о.Крит – Пирея – о.Крит заради високите цени на горивата, съобщава гръцкото електронно издание Ню Мъни.

Цената на корабното гориво скочи драстично и цената му наближава хиляда евро за тон, посочва изданието.

От компанията АНЕК Блу стар ферис (ANEK Blue Star Ferries) спират корабите си по маршрута през следващите четири съботи. Курсовете ще бъдат подновени на 16 април.

От близо месец по маршрута не се движи и компанията “Миноикес грамес“.

От консорциума АНЕК-Блу стар ферис са заявили за изданието, че в този период на годината пътникопотокът по маршрута не е голям и пътуването на корабите им е безсмислено.

Според Ню мъни голямото поскъпване на горивата кара компаниите в сектора да обмислят начини за намаляване на оперативните им разходи, които не могат да бъдат покрити от продажбата на билети.

От бранша планират увеличение на цените на билетите, което обаче не може да бъде аналогично на поскъпването на горивата, тъй като това би довело до отлив на пътници, отбелязва изданието.

Сред обмисляните мерки е намаляване на скоростта, с която се движат плавателните съдове, актуализиране на маршрутите и промяна на разписанията с цел увеличаване на интервалите между отделните курсове.