Заради скок на инфлацията: Шефовете трябва да вдигнат заплатите с поне 20%

Актуални новини
19:30 - 19 Май 2022
5465
Заради скок на инфлацията: Шефовете трябва да вдигнат заплатите с поне 20%

Инфлацията ще продължи да расте, това води след себе си обедняване на населението и единственият начин работодателите да постъпят социално отговорно и да запазят социалния мир и достойнството на служителите си е като вдигнат заплатите с поне 20%. Около това мнение се обединяват както икономически експерти, така и представители и на синдикатите, и на работодателските организации. 

Годишната инфлация през април е 14,4%, цените на стоките от първа необходимост и услугите са скочили драстично, обявиха преди два дни от НСИ. Инфлацията за април спрямо март е 2,5 на сто, съобщи Националният статистически институт. Инфлацията от началото на годината (април 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 7,8 на сто, а годишната инфлация за април 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4 на сто. Средногодишната инфлация за периода май 2021 - април 2022 г. спрямо периода май 2020 - април 2021 г. е 7 на сто.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че очакването за увеличение на доходите е съвсем реалистично.

„Според допитванията ни до синдикалните структури масово хората в момента искат от своите работодатели по места увеличение на доходите между 10 и 15% и го получават”, допълни Димитров.

Синдикатите призоваха гражданите да настояват от работодателите си за чувствително увеличение на заплатите.

Старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов също е на мнение, че българският бизнес няма друг изход, ако иска да запази работната си ръка, освен да вдигне заплатите.

По думите на старши икономиста държавата проактивно може с данъчни облекчения да стимулира бизнесите, които вдигат цените по-бързо от инфлацията.

„Аз считам, че висококвалифицираният персонал тепърва ще получава сериозно увеличение на заплатите, а нискоквалифицирания персонал ще трябва да се преквалифицира“, коментира и д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара. 

От работодателските организации признаха, че покупателната способност на българина e намаляла значително и затова също призоваха фирмите да индексират заплатите, така че да наваксат рекордната двуцифрена инфлация.