Заради вдигането на лихвите ЕЦБ отчете рекордни загуби за 2023-а

Новини
15:39 - 22 Февруари 2024
1568
Заради вдигането на лихвите ЕЦБ отчете рекордни загуби за 2023-а

Европейската централна банка отчете годишна загуба за 2023 г., която счупи рекордите. Според изявлението са вероятни и по-нататъшни загуби, на фона на агресивни повишения на лихвените проценти, като изплаща милиарди евро на банките.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с безпрецедентен темп през последните две години. Централната банка на 20 държави от еврозоната обяви загубата ѝ преди освобождаването на провизиите, която е била 7,9 милиарда евро след загуба от 1,6 милиарда евро през 2022 г. Въпреки резултата, банката заяви, че все още е добре капитализирана и може да работи ефективно, независимо от евентуални загуби.

"ЕЦБ може да понесе още загуби през следващите няколко години, преди да се върне към устойчиви печалби", казаха от банката, цитирано от Reuters.

Централната банка може да работи с изчерпани провизии и дори с отрицателен собствен капитал.

Въпреки това отчетените загуби могат да предизвикат опасения за доверието, да лишат правителствата от приходи от дивиденти и биха могли да повлияят на задаващия се дебат за нова оперативна рамка.

ЕЦБ отпечата пари в брой, за да купи държавни облигации с надеждата, че и много евтини кредити ще възобновят икономическия растеж и ще свалят инфлацията до 2%. Когато лихвените проценти бяха отрицателни, това струваше малко на ЕЦБ, но сега тя трябва да плаща 4% лихвен процент върху средствата, които предоставя на кредиторите.

Търговските банки разполагат с излишна ликвидност на стойност 3,5 трилиона евро в еврозоната. Може да отнеме десетилетия, за да се изтеглят тези пари от финансовата система, без да се причини нестабилност.