Заради войната: Украйна губи домакинството на "Евровизия 2023"

За подготовка на събитието е нужна година

Актуални новини
15:39 - 17 Юни 2022
2196
Заради войната: Украйна губи домакинството на "Евровизия 2023"

Песенният конкурс "Евровизия" най-вероятно ще бъде проведен във Великобритания през 2023 г., след като организаторите на събитието прецениха, че Украйна не е в състояние да бъде домакин, както е по регламент.

Киев спечели изданието тази година със "Стефания" на Калуш Оркестра, след като зрители от Стария континент подкрепиха песента, за да покажат солидарност с нацията след руската инвазия.

Традицията повелява победителите от предходната година да бъдат домакини на следващото състезание, но организаторите на събитието обявиха, че с "огромно съжаление" са стигнали до заключението, че няма да бъде възможно да се осигурят сигурността и оперативните гаранции, необходими за домакинството на конкурса в Украйна.

Те се обърнаха към обществената британска медия Би Би Си с предложение тя да стане домакин на състезанието следващата година, след като Обединеното кралство завърши на второ място с песента "Космическия човек" на Сам Райдър.

От Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който организира популярния конкурс, заявиха: "Конкурсът за песен на Евровизия е една от най-сложните телевизионни продукции в света, като хиляди хора работят и присъстват на събитието и са необходими 12 месеца време за подготовка."

В съобщението на организацията се казва, че продължително разследване е показало, че необходимите гаранции не могат да бъдат предоставени от украинската обществена телевизия и се изразява "тъга и разочарование", че конкурсът догодина не може да се проведе в Украйна.