Заради войната в Израел: Бензинът у нас може да надхвърли 4 лева за литър

Туристическият бранш у нас също може да пострада

Общество
21:10 - 09 Октомври 2023
7269
Заради войната в Израел: Бензинът у нас може да надхвърли 4 лева за литър

Атаката срещу Израел предизвика скок в цената на петрола още с отварянето на пазарите тази сутрин. Въпреки, че Израел и Палестина не са производители на суровината, регионът на Близкия Изток държи 30 процента от световното предлагане, а борсите реагираха незабавно.

Според анализатори, ако конфликтът се разрасне и обхване големите производители като Иран и Саудитска Арабия, може да се стигне до недостиг на петрол в световен мащаб, скок в цените на горивата, като бензинът у нас може и да надхвърли 4 лева за литър. Първата световна петролна криза идва точно преди 50 години с атаката срещу Израел от страна на няколко арабски държави, предвождани от Египет и Сирия. Заради наложеното тогава ембарго, петролът поскъпва драстично и никога повече не се връща на нивата си от преди войната. Сега анализатори коментират, че настоящите военни действия едва ли ще предизвикат икономическите трусове в такъв мащаб, но всичко зависи от това колко ще продължи войната и дали няма да бъдат въвлечени още държави.

В понеделник на борсите златото поскъпна с процент, а петролът - с 4 на сто. На „Уолстрийт” вече говорят за сезона на войните. Атаката срещу Израел изправя на нокти и борсите, и инвеститорите, но и обикновените хора. Според анализатори, за България, а и за Европа, важните въпроси са свързани с петрола, но не само с цената му.

„Най- големият проблем е точно това, че ние като потребители в Европа, които трябва да внасят петрол отнякъде - това е основният ни източник, след като руският петрол върви към нула”, посочва Цветослав Цачев, икономически анализатор.

Ако други държави не бъдат въвлечени в конфликта пазарите ще се успокоят. В противен случай сегашните цени на петрола от около 86-87 долара за барел може и да се удвоят. А оттам ще скочи и сметката ни на бензиностанциите.

„Ако добавим 50 процента към текущата цена на петрола –значи гоним 4 лева”, допълва Цачев.

Войната в Близкия изток поставя под заплаха и сигурността на доставките на стоки между Европа и Азия - Суецкият канал е близо до военните действия. Очакваното успокояване на инфлацията засега изглежда, че се отлага. 

„За съжаление сезонът на войните започна - има такава шега в момента на „Уолстрийт. Инфлационните процеси, които изпитваме, ще продължат”, твърди Андрей Георгиев, финансов брокер.

Туристическият бранш у нас също може да пострада. Само миналата година страната ни е била посетена от почти 180 хиляди туристи от Израел. Планирани пътувания вече се отказват, а израелци, които войната е заварила в България, са повикани в армията.

„Вчерашният полет, който дойде от Тел Авив - в списъка бяха 179 души, а дойдоха 70. Трябва да приберем и туристи, които са тук. Някои са загубили близки - те са с приоритет, а има и такива които са с повиквателни за армията”, заяви Орлин Мандов, почетен консул на Израел в България.