Заради войната в Украйна? Морето край Бургас и Поморие изхвърли мъртви делфини (СНИМКИ 18+)

Актуални новини
21:24 - 14 Юни 2023
11774
Заради войната в Украйна? Морето край Бургас и Поморие изхвърли мъртви делфини (СНИМКИ 18+)

Мъртви делфини бяха изхвърлени от морето днес край бреговете на Бургас и Поморие. Еколози смятат, че причината за смъртта на бозайниците са военните действия между Русия и Украйна в Черно море.

Боевете на руснаците по Черно море се провеждат с помощта на подводници, където се използват хидролокатори. В резултат на използването на хидролокатори (сонари) се създават мощни звуци, които влияят негативно на здравето на животните и поразява тяхната нервна система.

Делфините също така страдат и от мощните експлозии по време на бомбардировките.

"Когато са засегнати  навигацията и слуха, делфините не могат да прилагат ехолокация, което означава, че при загуба на ориентация животните губят акустичен контрол над околната среда", обясняват еколози причината за откриване на много мъртви делфини по брега на Черно море край Украйна и Русия още миналото лято.

Единият  мъртъв делфин днес е бил изхвърлен край бургаския квартал “Крайморие”. Трупът е разложен, липсва част от главата на морския бозайник. 

Мъртвият делфин изхвърлен край Бургас


По-рано днес от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури съобщиха и за открит в морето край Поморие мъртъв делфин.

Намерен е във водата пред Военната станция в Поморие. Според експертите по трупа не е имало следи от насилствена смърт или от риболовни уреди.

Делфинът открит край Поморие

Поискано е съдействие от отдел „Опазване на околното среда“ към Община Поморие. Контролните органи на ИАРА към сектор „Рибарство и контрол“ град Бургас са извършили незабавна проверка на посоченото в сигнала място.

Делфинът е изваден с помощта на гражданин, в присъствието на представител на отдел „Опазване на околното среда“ към Община Поморие.

Още миналата година Украйна алармира за екологичен геноцид, извършен от руските окупатори.

По време на пълномащабната война срещу Украйна са убити над 50 000 водни бозайници, заявиха властите в Киев няколко месеца след началото на войната. От тогава мина почти година и половина.

Смъртта на делфините и китоподобните бозайници се дължи на руски бомбардировки и ракетни атаки, категорични са украинските власти.

Екологичната катастрофа в Черно море се усилва след взривяването на Каховската ВЕЦ. Украйна обвинява за взрива Русия. След разрушаването на Каховската водноелектрическа централа на брега на Черно море в Одеса, тя донесе много боклук, мръсотия, растения и различни предмети. Във водата бяха намерени тела на животни и мъртви риби.