Заради вулгарни снимки: Арестуваха известен блогър и го изгониха от Русия

Свят
18:06 - 05 Октомври 2021
5612
Заради вулгарни снимки: Арестуваха известен блогър и го изгониха от Русия

Блогърът от Таджикистан Руслан Бобиев, който публикува снимка в социалните мрежи, беше арестуван. Според полицията това „провокативно държание“, което е било с момиче пред катедралата „Свети Василий“ в центъра на Москва.

Той беше осъден на 10 дни.

Съдът прие фотосесията на Червения площад за вулгарна и реши да изгони Бобиев от Русия.

Анастасия Чистова - приятелка на блогър и взела участие във фотосесията, за снимката беше облечена в униформа с надпис "Полиция", също беше арестувана за 10 дни.

По-рано беше съобщено, че материалите, касаещи Бобиев, са прехвърлени в териториалното поделение на Следствения комитет, където се решава въпросът за образуване на наказателно дело срещу него.

Бобиев на 29 септември публикува снимки в своя Инстаграм, на една от които едно момиче в полицейско яке седи на колене пред него. Снимката е придружена от надпис: „Кодексът на труда не е Наказателен кодекс и може да бъде нарушен“.

Профилът на Бобиев вече е изтрит.

След ареста срещу Бобиев е съставен протокол по административен член за неподчинение на полицай, а срещу Чистова - по статия за незаконно носене на полицейска униформа.

По отношение на блогъра е съставен и протокол по статия за нарушаване на режима на престой в Русия, съобщиха от ведомството.

Във видеозапис от разпита на Бобиев, публикуван от руските медии, той казва, че се занимава с „шеги“, заради които преди това е бил откаран в полицията. Той се нарича безработен, твърди, че има 100 хиляди абонати в Инстаграм, но акаунтът е блокиран.

Дни по-късно Бобиев се извини няколко пъти на полицията и хората, засегнати от това деяние.