Заради жегата: Десетки припаднаха днес в София

Медицинска помощ в жегите търсят най-често възрастни хора с хронични заболявания

Актуални новини
19:37 - 12 Август 2019
4588
Заради жегата: Десетки припаднаха днес в София

Десетки сигнали за припаднали хора в София бяха получени днес на спешния телефон 112. До късния следобед медици от Спешна помощ са реагирали на 20 сигнала за припаднали хора, съобщи Би Ти Ви. Дежурни са 18 екипа. 

Медицинска помощ в жегите търсят най-често възрастни хора с хронични заболявания и деца. На сигнал за припаднал човек линейка се отзовава за 10 минути. Човекът е в столичничния квартал „Белите брези”. Припадналият е 80-годишен мъж от Великобритания. Негови приятели споделиха, че преди няколко години е имал инсулт. "Беше адекватен и контактен, нямаше нужда от медицинска интервенция, и се отправи към вкъщи”, заяви д-р Слави Тодоров, лекар в ЦСПМ-София. Също като него - 90% от потърсилите помощ не искат още един преглед в болница

И въпреки че сме в сезона на отпуските, на шофьорите на линейките не им е лесно, отбелязват в репортажа си Би Ти Ви. „Адекватни шофьори правят път, неадекватни стоят и вдигат ръце и се панират, в основни линии се справяме. Всичко е трудно, все пак спасяваш човешки живот”, обясни Анани Ковачев, шофьор в СЦМП-София.

Следващият сигнал е за припаднала в офис 36-годишна жена. По наблюдение на лекарите за момента броят на припадналите е по-малък в сравнение с миналото лято. А съветите на лекарите са: Избягвайте дългия престой на слънце, ако сте навън - носете светли дрехи и потърсете сянка, особено в обедните часове.