Заразата погуби 6000 човека в САЩ

Ню Йорк с антирекорд – 562 жертви за денонощие

Актуални новини
07:20 - 04 Април 2020
4144
Заразата погуби 6000 човека в САЩ

Щатът Ню Йорк регистрира рекордните за САЩ 562 починали от коронавируса за едно денонощие, съобщи БГНЕС. Общо жертвите в щата стават 2935, а заразените са над 100 000, от които 14 000 са приети в болници, а 8800 са изписани.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" инфектираните в цялата страна са над 246 000, а починалите - над 6000. Губернаторът на Ню Йорк предупреди, че съвсем скоро хора ще започнат да умират поради липса на апарати за обдишване и болнични легла и поиска ресурси от цялата страна да се съсредоточат в неговия щат, който е епицентър на епидемията в Съединените щати.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп призова американците да си покриват лицето, когато излизат навън, като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции. На дневния брифинг за журналисти, посветен на пандемията, Тръмп уточни, че става въпрос не за заповед, а "само за препоръка", която да бъде спазвана на доброволна основа. "Аз лично няма да нося" маска на лицето, подчерта той.

Тръмп обяви, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) препоръчват на хората да носят немедицински платнени маски, които могат да си купят в интернет или просто да си направят у дома. Новите указания не бива да бъдат възприемани като заместител на по-рано препоръчаните мерки за социално дистанциране, предупреди освен това той. Препоръката бележи обрат в позицията на американските власти, които дълго време твърдяха, въз основа на оценки на Световната здравна организация (СЗО) и на ЦКПЗ, че не е необходимо да се носи маска, освен ако съответният човек няма симптоми на коронавируса.

- Световната здравна организация (СЗО) заяви, че остава на позицията си, че ползването на респираторни маски трябва да е предимно за здравните работници, но допусна възможността за по-масово използване на домашно изработени маски или други покрития за уста като начин за забавяне на разпространението на коронавируса.

Високопоставен представител на СЗО е коментирал, че има известна възможност от предаване по въздушен път на вируса, който вече е заразил над 1 милион души по света, но се смята, че заразяването става основно от хора със симптоми, които кашлят и кихат и заразяват твърди повърхности или други хора. "Трябва да запазим медицинските хирургически респираторни маски за нашите работници на фронтовата линия, но идеята да се ползват респираторни покрития или покрития за уста за възпиране на кашляне и кихане само по себе си не е лоша идея", каза д-р Майк Райън, водещият експерт на СЗО по извънредни ситуации, цитиран от БНР. Това обаче не отменяи нуждата от редовно миене на ръцете и спазване на социална дистанция.

- Турция забрани влизането и излизането от 30 големи свои града за срок от 15 дни, обяви президентът Реджеп Ердоган в обръщение към нацията, излъчено в неговия микроблог в Туитър, предаде БНТ. "Най-важното е изолацията, но виждаме нарушения. Затова се налага да минем от доброволна към задължителна изолации.

От тази нощ за 15 дни се забранява влизането и излизането в 30 големи градове на Турция, забранява се и излизането по улиците на лица под 20 години, всички трябва да носят места на обществените места", заявява Ердоган. По-рано здравният министър Фахретин Коджа обяви, че броят на заразените лица в страната е нараснал за едно денонощия от 18 135 до 20 921 души, броят пък на починалите се увеличил от 356 до 425.

- В Москва починаха четирима пациенти с двустранна пневмония и положителни тестове за коронавирус, съобщи здравното министерство. Единият от пациентите е бил на 34 години. Той е страдал от хроничен бронхит, имал е и проблеми със сърцето и панкреса.

Мъжът бил на изкуствена вентилация на дробовете в продължение на 4 дни, имал е и кръвоизливи. Другите трима починали били на възраст от 80 до 86 години. В Русия са регистрирани 4149 случая на заразяване с COVID-19, около 300 души вече са оздравели.

- Франция отчете вчера нови 588 смъртни случаи от коронавирус в болниците, което е мрачен рекорд за едно денонощие от началото на епидемията, предаде БГНЕС. Така смъртните случаи в страната станаха 5091, но те са само от болниците. Други 1416 смъртни случаи има в старческите домове. Това увеличава общата смъртност от коронавируса до 6507. Франция е потвърдила близо 60 000 заразени с коронавируса.

Междувременно Франция отмени матурите  - учениците в 11-и клас на френските гимназии, които се явяват на матура, тази година ще бъдат оценени само по текущите си резултати заради епидемията от коронавируса, заяви министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Вместо това те ще получат средна оценка по всеки предмет, която ще се изчисли от оценките им на контролни изпити и домашни работи през изминалата учебна година.

- Първият случай на заразяване с коронавируса от новия тип бе регистриран и на Фолклендските острови, съобщиха местните власти в Twitter. Пациентът е бил откаран в болница от местно летище на 31 март с редица симптоми. Състоянието му се оценява като стабилно.

- Вчера стана ясно, че български гражданин е на борда на крузиен кораб със заразени с коронавирус пасажери, намиращ се в гръцкото пристанище Пирея. Общо 119 от всичките 380 души на борда са заразени с COVID-19, предаде БНР. Плавателният съд "Елефтериос Венизелос" е под карантина и наблюдение от медицински персонал. Пасажерите, които са с негативни проби, се извеждат и се настаняват в хотели в Атина, където ще останат под 14-дневна карантина. След това отново ще им бъдат направени тестове и ако са негативни, ще бъдат върнати в родните им страни. Екипажът на кораба е гръцки. Повечето от пътниците са турци, но също така има граждани от Украйна, Узбекистан, Куба, Казахстан, Филипините, Беларус, България и САЩ. Плавателният съд е пътувал от Турция за Испания, но след като стигнал крайната си дестинация е върнат обратно заради наложената там карантина. Корабът е на котва в Пирея от 22 март.

- От днес влиза в сила нова санкция в Тайван - глоба за пътуване без предпазна маска в обществения транспорт. Финансовата санкция ще варира между 99 и 495 щатски долара. Мярката е част от мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса. Според разпоредбата ако се качи пътник без маска, той първо получава предупреждение да си сложи, но ако не го направи - се налага санкцията. В Тайван са регистрирани 348 случая на заразени с коронавирус и 5 смъртни случая.

- Заразените с коронавирус в Италия вчера отново бяха повече отколкото в Испания, сочеха последните данни, представени от Рим. Болните на Апенините са 119 824 и са повече от тези в Испания, където те са 117 710. За няколко часа Испания изпревари Италия по брой на новозаразени с COVID-19, тъй като здравните власти в двете държави представят по различно време актуалните данни.

Общият брой на заразените с коронавируса по целия свят до вчера бе 1 067 324, починалите бяха 56 730, а излекуваните 226 037. Най-много болни има в САЩ - 259 750. След Испания и Италия, Германия се нарежда на четвърто място с 85 451 носители на COVID-19, като измести Китай, където болните са 81 620. Смъртността е най-висока в Италия - 14 681 жертви е взела там заразата, следвана от Испания с 10 935 починали и САЩ - 6603. Франция се нарежда на четвърто място по брой на починалите от коронавируса с 5387, като броят на заразените там е 59 105.