Заразата с COVID-19 тръгнала още от септември?

Новини
22:30 - 19 Април 2020
12287
Заразата с COVID-19 тръгнала още от септември?

Коронавирусът може да се е разпространил още в средата на септември, но китайският град Ухан може да не е мястото, от което тръгва заразата по света, твърди водещ учен по заболяването през "Нюзуик".

Проф. Питър Форестър води проекта на "Кеймбридж" насочен към историческите процеси, довели до пандемията от COVID-19. Целта е да се идентифицира "нулевият" пациент, който е заразен и от него тръгва заразата. След анализ на данните, екипът в момента проследява пътя на вируса, включително и мутациите му, от тръгването му от Китай към Австралия, Европа и останалия свят.

Екипът е създал мрежа, като използва над 1000 генома на вируса. Те включват дата на заразяване и типът на вируса. Има три основни типа A, B and C. A е най-близкия до този, който се намира в прилепите и се смята, че е най-близкия до генома, който заразява хората. Той е открит при китайци и американци, като мутации има още в Австралия.

Но тип А не е този, който е открит в Ухан, градът, от който се смята, че е тръгнала епидемията. Повечето пациенти там имат тип В. И според учените там просто е имало "основен момент" в появата на този тип. Дъщерния на В - тип С е идентифициран в ранните случаи в Европа, Република Корея, Сингапур и Хонконг, но не и в Китай.

Според изчисленията на екипа на проф. Форстър заразата е тръгнала някъде между 13 септември и 7 декември миналата година. "Това включва и постоянен период на мутация, заради това може и да не е точно. Но към момента е най-доброто, което можем да направим. Сега очакваме още данни на пациенти от болниците през 2019 г.", казва ученият пред "Нюзуик".

Според него е много вероятно заразата да не е тръгнала от град Ухан, защото до 17 януари всички случаи там са от тип В. В същото време в провинция Гуандон, която е на над 800 километра от Ухан, 7 от 11 проби са от тип А.

"Проблем е, че това е много малка извадка от началото на епидемията. След китайската Нова година и пътуванията около 25 януари той започва да се смесва географски", обяснява професорът.

Първият известен случай на вируса е проследен до 17 ноември. Според "Саут Чайна Морнинг Пост" правителствените данни показват, че това е 55-годишен от провинция Хубей, на която Ухан е столица.

Смята се, че вирусът се е пренесъл от животно, най-вероятно прилеп към хората. Кога и къде е станало това още не е известно. През декември се появява първият бум на заразени, като той бе проследен до пазара за морски продукти и се смяташе, че е тръгнал от там. Но след като вече са налични повече данни за вируса, тази версия не е потвърдена.