Заразата се върна: 41 нови случая на Covid-19, петима издъхнаха

Общество
08:00 - 22 Май 2020 (обновена)
13522
Заразата се върна: 41 нови случая на Covid-19, петима издъхнаха

Броят на заразените тръгна нагоре - 41 са новите случая за 22 май, от тях в болница са 11 човека. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

42 са излекуваните - общо 769. 2372 са доказаните случаи в България. Под пряко медицинско наблюдение са 1478.

В Пазарджик има 17 нови случая. Това е клъстърът за завода за авточасти „Костал“. Мерки са взети, една част от работниците са в отпуск и ще се направи крайна дезинфекция, без да се прекъсва работният процес. Благоевград има един нов случай, Кюстендил - 1, Смолян – 1. По думите ако в предприятията се вземат бързо мерки, заразата може да се ограничи, както в завода „Мизия” в Плевен, където в областта почти няма нови случаи. По време на епидемия е важно рано да се взимат мерките, каза проф. Кантарджиев. Има един нов случай на заразен човек от медицинския персонал - е медицинска сестра от Кнежа.

Петима обаче починаха - мъж на 78 г. в „Пирогов“ с диабет, мъж и жена в Пазарджик, 51-годишна жена в Стара Загора с онкологично заболяване и 88-годишен мъж в Ямбол с инсулт.

„Ползваш ли предпазни средства и дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото по-малко вируси са в твоя организъм. Второто важно нещо е рецепторите в дихателната система. Заради тях децата нямат клинично проявяване на заболяването. Много възрастните карат по-леко заболяването, защото нямат тези рецептори в органите на дихателната система“, обясни Кантарджиев.

Най-засегнатата област е Софийска и София-град. Най-много по света са заразените в САЩ.

4845 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 91 (1.9%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 57 (1.2%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап.

Има и 44 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 338, от които  12 (3.6%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.