Заразените с ХИВ в България - 3 пъти повече от официално регистрираните

Изменчивият вирус пречи за създаването на ваксина

Здраве
08:41 - 01 Декември 2022
2202
Заразените с ХИВ в България - 3 пъти повече от официално регистрираните

В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от официално регистрираните. Това каза пред БТА доц. Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо планиране към Борда на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. От началото на годината досега новорегистрираните ХИВ позитивни българи са 299, като 25-30 на сто от тях са чуждестранни граждани, а голяма част от тях са лица от Украйна, посочи доц. Върлева.

Продължава работата по създаване на ваксина срещу ХИВ, каза още доц. Върлева. По думите й създаването на ваксината се затруднява заради твърде бързата изменчивост на вируса. В света над 6 милиона души не знаят, че са заразени с ХИВ инфекцията, допълни тя.

Разпространението на ХИВ/СПИН в България

От началото на 2022 г. досега в България има 299 новорегистрирани носители на ХИВ инфекцията, като 25-30 на сто от тях са чуждестранни граждани, а голяма част от тях са лица от Украйна, каза доц. Върлева. По думите й всички те получават антиретровирусна терапия.

Регистрираните с ХИВ инфекция в България общо са 4020 души. Прави впечатление, че през последните години в страната ни 80-90 процента са инфектирани по сексуален път, като близо половината от тях са мъже, имащи сексуални контакти с мъже.

Близо 5 процента от заразените са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици, основно на хероин. За сравнение, през 2007-2008 г. инфектираните сред инжекционно употребяващите наркотици беше над 40 процента, посочи лекарят.

Благодарение на програмите за обмен на игли и спринцовки, както и своевременното включване на зависимите в метадонови програми, броят на инфектираните в тази група намаля. По думите й трябва да се отчете обаче и фактът, че е намаляла употребата на инжекционни наркотици за сметка на пероралните. Инжекционната употреба на наркотици води до рискове от зараза освен с ХИВ, с хепатит В или хепатит С. Хепатит С е сто пъти по-заразен от ХИВ, каза още доц. Върлева.

Всяка година Министерството на здравеопазването организира търг за централна доставка за тестове за СПИН. Ежегодно се организират четири кампании, в които се популяризират изследванията за ХИВ и всяка година се изследват около 250 - 300 хиляди души. По думите й по време на ковид вълната броят им е намалял заради затруднения достъп до изследвания. 

ХИВ/СПИН в Европа и в света

По данни на UNAIDS - Общата програма на ООН срещу ХИВ/СПИН, от началото на епидемията през 1986 г. досега 84,2 милиона души в света са инфектирани с ХИВ, а близо 40 млн. души са починали. Към 2021 г. 38,4 млн. души по света живеят с ХИВ, а новоинфектираните през миналата година са 1,5 млн.души.

През последните пет години се отчита намаляване на броя на инфектираните и на починалите, допълни доц. Върлева. По думите й в началото на епидемията от ХИВ всяка година са умирали по над два милиона, а над три милиона души са се заразявали с инфекцията, като тази тенденция е продължила до 1996 г. 

По данни от 2020 г. на Европейския център за контрол на заболяванията новоинфектираните в Европейския регион на СЗО, включващ 53 страни, са близо 105 хил. души. Важно е да се подчертае, че 81 на сто от тях са в района на Източна Европа и Централна Азия, каза още доц. Върлева. Около 10-15 процента са в Западна Европа, а 4-5 процента са в Централна Европа. В страните от ЕС новоинфектираните са близо 15 хиляди, показват още данните от Центъра.

Прави впечатление голямата разлика – 10 пъти повече са инфектираните в Русия, Украйна, Казахстан и др. в сравнение със западноевропейските държави, отбеляза доц. Върлева.

В Западна Европа и страните от ЕС имат добри политики за тестване и либерални политики по отношение на рисковите групи, както и добри програми за превенция. Основните уязвими групи в Източна Европа и в Централна Азия са лицата, употребяващи инжекционно наркотици, които представляват над 35 процента от новоинфектираните. В Западна Европа основната уязвима група е на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже. 

Антиретровирусна терапия и достъп до лечение 

Към 2021 г. 28,7 млн. души в света получават антиретровирусна терапия. Най-ниско покритие с терапията има в страните от Източна Европа и в Централна Азия, където само 55-60 на сто от нуждаещите се получават антиретровирусна терапия, посочи доц. Върлева. По думите й в държавите от тези региони достъпът на лицата до тази терапия е намален заради стигмата и дискриминацията, а има и региони, в които тази група от хора е криминализирана.

Източна Европа и Централна Азия са региони с все още високо ниво на инфектирани с ХИВ, допълни доц. Върлева. Близо 6 млн. души в света все още не знаят, че са инфектирани с ХИВ, защото не са се тествали. Обикновено човек разбира, че е заразен, след като се тества, тъй като симптомите на болестта могат да се проявяват дълго след заразяването.

И за Западна Европа, и за Източна Европа е характерно, че продължава да е проблем късната диагностика, което е предизвикателство за целия регион, а и за света, допълни доц. Върлева. Лекарят съветва всеки, който е имал рисков сексуален контакт, да се тества до 20 дни след него. 

Най-голямото постижение е антиретровирусната терапия, тъй като чрез нея се удължава животът на пациентите и се подобрява качеството им на живот, подчерта доц. Върлева. 

През последните години в България се работеше по шест национални програми и освен, че имаме безплатно изследване и консултиране, държавата бързо въведе антиретровирусната терапия, която доведе до намаляване на разпространението на инфекцията. Когато вирусният товар в организма на инфектирания е нисък, той не може да заразява други хора, припомни доц. Върлева. 

ХИВ/СПИН и COVID-19

Независимо от ковид пандемията, заради която достъпът до лечение на много пациенти беше ограничен, 98 на сто от инфектираните с ХИВ продължиха да се придържат към терапията си. Преди ковид пандемията беше осигурена възможността пациентите да получават терапията си на три месеца и не се налагаше всеки месец да ходят до съответния център. Обмисля се възможността, но предстои да се обсъди с експертите, пациентите, които отдавна са на антиретровирусна терапия, да я получават на шест месеца, посочи доц. Върлева.

След няколко проучвания и по данни от лекуващите лекари се установи, че пациентите с ХИВ и СПИН, които са на редовна антиретровирусна терапия, не бяха засегнати по-тежко от коронавирусната инфекция, в сравнение с останалите пациенти, страдащи от други заболявания.

Според доц. Върлева това се обяснява с комплексната високоефективна антиретровирусна терапия, която ги протектира и оказва благоприятно влияние върху имунната им система. 

Ваксина срещу ХИВ

Справянето и контролирането на пандемията от инфекциозно заболяване каквото е ХИВ може да стане с ефективна ваксина - профилактична или терапевтична. ХИВ вирусът мутира с много висока скорост. Доскоро се говореше, че вариантите на COVID-19 мутират бързо, но той не мутира толкова бързо, колкото ХИВ. Пандемията от COVID-19 се отрази на разработването на ваксина срещу ХИВ.

RNA ваксините, одобрени за предотвратяване на инфекция с COVID-19, бяха революционни. И точно същата технология може да се приложи за ваксина срещу ХИВ, но има опасения, че част от колебанията относно ваксините, наблюдавани по време на пандемията от COVID-19, могат да се прехвърлят към ваксина срещу ХИВ. 

Изключително важно е предварително да има правилно разработена стратегия, по която ще се предоставя/предлага ваксината срещу ХИВ. На първо място тя трябва да бъде предоставена на най-уязвимите групи, на терен и от обучени лица, и в никакъв случай не трябва да се промотира първо сред цялото население. 

Доскоро най-обещаващата линия на изследване беше изследването дали инжектирането на здрави хора с широко неутрализиращи антитела може да предпази от ХИВ. Учените произвеждат едно антитяло, известно като VRC01 антитяло, открито в кръвта на пациент, живеещ с ХИВ.

Първоначалните изследвания предполагат, че може да бъде до 75 процента ефективно за предотвратяване на предаването на ХИВ, но проучване от 2021 г., което проследява повече от 4000 изложени на риск хора в продължение на 20 месеца, установи, че това антитяло е в състояние да блокира само около 30 % от щамовете на ХИВ, циркулиращи в дадена общност, обясни доц. Върлева.

Въпреки това се разгледаха и други начини за развитие на антитела, като смесване на антитела заедно, за да се създаде „коктейл“, който блокира ХИВ в различни точки. Изследванията на ваксината срещу ХИВ продължават да напредват. 

На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба със СПИН.