Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 100 милиона

Най-силно засегнатите държави са САЩ, Индия, Бразилия, Русия и Обединеното кралство

Свят
16:19 - 27 Януари 2021
2420
Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 100 милиона

Случаите на коронавирус в света надхвърлиха 100 милиона, според данни на Ройтерс, докато страните по света се борят с новите щамове на вируса и с недостига на ваксини.

Почти 1,3% от населението на света се е заразило с COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус, а от нея са починали над 2,1 милиона души.

Един човек се заразява средно на всеки 7,7 секунди от началото на годината. Всеки ден за същия период се съобщава за около 668 250 нови случая, а глобалната смъртност е 2,15%.

Най-силно засегнатите държави - САЩ, Индия, Бразилия, Русия и Обединеното кралство - съставляват повече от половината от всички съобщени случаи на COVID-19, а представляват 28% от световното население.

На света бяха необходими 11 месеца, за да регистрира първите 50 милиона случая на пандемия, а сравнение само за три месеца случаите да се удвоиха до 100 милиона.

Около 56 държави са започнали да ваксинират хората за коронавирус, прилагайки ваксината на най-малко 64 милиона дози. Израел води в света по ваксинации на глава от населението, ваксинирайки 29% от населението си с поне една доза.

С над 25 милиона случая, на САЩ се падат 25% от всички съобщени случаи на коронавирусна инфекция, въпреки че представляват само 4% от населението на света. Съединените щати са начело в света по среднодневен брой на съобщените нови смъртни случаи, като всеки ден се докладва по една от всеки пет смъртни случая в света. С малко по-малко от 425 000 смъртни случая, Съединените щати отчитат почти два пъти повече смъртни случаи от Бразилия, която е втората по смъртност от COVID-19 в света.

Като най-засегнатият регион в света, Европа в момента отчита милион нови инфекции на всеки четири дни и почти 30 милиона от началото на пандемията. Великобритания във вторник достигна 100 000 смъртни случая.

Източноевропейският регион, включително страни като Русия, Полша и Украйна, допринася за близо 10% от всички случаи на COVID-19.