Заразените с маймунска шарка по света вече са над 150

Според Световната здравна организация не се налага масова ваксинация

Новини
17:46 - 25 Май 2022
2634
Заразените с маймунска шарка по света вече са над 150

Броят на заразените с маймунска шарка по света надхвърли 150, след като нови случаи на зараза бяха потвърдени в Канада и Испания. Проверяват се над още над 100 случая.

Властите в Отава съобщиха за 10 новозаразени в провинция Квебек, с което общият брой на заболелите в страната достигна 15. Федералното правителство е предоставило на провинцията ваксини срещу едра шарка от стратегическия резерв на страната, които да се използват като защита в случай на контакт.

Според Световната здравна организация, обаче, не се налага масова ваксинация, тъй като разпространението на маймунската шарка може да бъде овладяно с мерки като добра хигиена и безопасно сексуално поведение.

В Испания броят на заразените достигна 51, след като бяха потвърдени още 15 нови случая. Страната е на второ място в Европа по брой на заразените след Великобритания.

Междувременно изпълнителен директор на Pfizer Inc. Алберт Бурла посочи, че светът не трябва да се страхува от разпространението на маймунската шарка.

„Не трябва да се страхуваме, но трябва да сме подготвени“, каза той по време на интервю на Световния икономически форум в Давос.

Шефът на американският фармацевтичен гигант също така се застъпи за използването на ваксини за ограничаване на разпространението на болестта, твърдейки, че „на първо място не трябва да се разболеете“.