Заразеният дом в Сливенско бил разследван от ЕК

Общество
18:00 - 13 Октомври 2020
3526
Заразеният дом в Сливенско бил разследван от ЕК

Едно от най-големите огнища на коронавирусната инфекция в страната - домът за умствено изостанали хора в сливенското село Бяла - "Качулка", е бил разследван от Европейската комисия преди 4 години по сигнал на Българския хелзински комитет. Преди няколко дни стана ясно, че голяма част от персонала, а и от обитателите на затънтения пансион, са заразени с инфекцията и макар досега да няма тежки случаи, броят на болните продължава да расте.

Там се отглеждат над 200 души, напълно забравени от близките си и изцяло на издръжка и подаяния от държавата, като сред тях има и болни, достойни за ремейк на "Полет над кукувиче гнездо". И въпреки че социалният министър Деница Сачева обяви преди дни в интервю за "Дойче веле", че до края на месеца всички проблемни институции от този род ще бъдат закрити, за да бъдат заменени от дневни центрове и от защитени жилища, в Качулка това няма как да се случи. 

Още през 2018 г. в репортаж на журналистката Миролюба Бенатова медици и управители на дома обясняват, че за да стане такова преместване, за един възрастен с психично заболяване трябва да бъдат назначени минимум трима души персонал - санитар, медицинско лице и психолог. Някои от живущите в дома са напълно неспособни да се самообслужват и са на легло, като функциите им опират само до хранене и сън. Вегетиращите представляват 1/3 от всички настанени потребители. А едва 50 са тези, които могат да се преместят в жилище от семеен тип. Хроничният недостиг на персонал пък не датира от началото на коронакризисния проблем, а е от десетилетия. За умствено изостаналите се грижат ресторантьори, бивши продавачи, а добре квалифицираните кандидати се отказват още на втория ден, след като видят тежките условия, в които трябва да упражняват професията си. 

От Еврокомисията препоръчват закриването на дома, както и спешно набиране на медицински и педагогически кадри. Такива обаче няма достатъчно в областта, което налага и продължаването на съществуването му. А на обвиненията от Брюксел, че там бият беззащитни хора, директорите през годините твърдо отричат някога да е имало подобни практики и че всъщност проблемите често идват от самите пациенти. 

И сега от общината търсят нови попълнения, които да се погрижат за хората в неравностойно положение, след като стана ясно, че десетки са под карантина и не могат да ги обслужват. Спешно се търсят медицински сестри и санитари.