Зарков издаде нова наредба за запорите

Документът влиза в сила след три месеца

Новини
12:07 - 19 Април 2023
2432
Зарков издаде нова наредба за запорите

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков издаде Наредба за воденето, съхраняването и достъпа до информационната система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по силата на закон, и за организацията, правилата и дейността на онлайн платформата за електронни публични търгове.

Документът е обнародван в „Държавен вестник“ и влиза в сила след три месеца, съобщиха от правосъдното министерство.

„Информационната система за единна входна точка за запорите е изцяло нов институт. Тя ще съдържа информация за вече наложените от съдебните изпълнители запори върху движимите вещи с регистрационен режим (пътни превозни средства, селскостопанска техника, въздухоплавателни средства и др.), но не и за наложени запори върху същите вещи по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците и др.“, обясняват от Министерството на правосъдието (МП).

Информацията ще бъде централизирана в една база данни, като системата ще позволява достъп за оторизирани институции и всички лица на територията на страната или извън нея.

С това се цели да се гарантира информирането на заинтересованите лица за тежестите и ограниченията върху движимите вещи, предмет на регулация, да се повиши сигурността при сделките по прехвърляне и да се оптимизира принудителното изпълнение за посочените движими вещи.

Предвижда се информационна система за единна входна точка за запорите и платформата за електронни публични търгове да функционират на базата на обща информационна система. Според МП така има общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни от информационна система единна входна точка за запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно.