Зарков, Лечева и Гечев нарушили устава на БСП, тричат ги

Янаки Стоилов искал специално санкцията на пленума, за да стане правосъден министър

Политика
13:01 - 05 Август 2022
3504
Зарков, Лечева и Гечев нарушили устава на БСП, тричат ги

Има процедура в устава, която изисква представителите на БСП в правителството да бъдат с одобрението на Националния съвет, заяви заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин по БНР. Така от думите му стана ясно, че все пак, въпреки че няма да бъдат гонени от партията точно дне, Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев ще понесат партийни санкции. 

Нашият ръководен орган вече веднъж подходи по този начин, когато Янаки Стоилов като член на Националния съвет беше поканен да участва в служебен кабинет (и бе впоследствие назначен за министър на правосъдието - б.р.), припомни бившият зам.-шеф на НС. 

Тогава Стоилов е информирал ръководството на партията и те взели решение, с което подкрепили неговото участие. "Сега нито президентът или съответните вече служебни министри не информираха ръководството за получена покана", обясни Вигенин.

По думите му практиката и уставът не са спазени, но е въпрос на преценка дали и какви действия трябва да се предприемат. "Всичко е въпрос на дискусия. Все пак, когато има такива действия, вероятно трябва да има реакция", допълни социалистът. 

БСП се събира днес на пленум на Позитано 20 от 14 часа. На форума се очаква да присъстват Калоян Паргов и Кирил Добрев, които Върховният касационен съд върна в НС и отмени наказанията им. 

Кристиан Вигенин посочи, че самите министри са се дистанцирали от БСП като не са информирали партията, че имат намерения да участват в служебното правителство. "Това не е правителство с участието на БСП. В случая те не представляват партията и го знаят много добре", категоричен бе той.