Зърнарите отказали среща и на премиера Денков

Политика
22:00 - 15 Септември 2023
8278
Зърнарите отказали среща и на премиера Денков

Официално писмо с отказ за среща от земеделските организации, които обявиха протест за другата седмица е получено в Министерски съвет. Това съобщи премиерът Николай Денков по БНТ. Той не е изненадан, тъй като и преди това зърнопроизводителите отказаха среща с министъра на земеделието. Това ясно показва, че те не търсят решение, а търсят конфронтация, коментира Денков.

Иначе той не показа намерение да се отстъпи от позицията да се вдигне забраната за внос на украинско зърно, заради което земеделците обявиха протеста си. Вчера обаче при обявяването на исканията, 22-те организации разшириха тези искания значително и поставиха и нови, включително разширяване на списъка със стоките със забрана.

За решението Денков заяви, че не е съгласен да се чува гласът само на един сектор, особено пък когато исканията не почиват на фактите. Освен това ясно се вижда, че в рамките на дискусията се вижда подмяна на аргументите.

Освен че за 2023 г . 2 млрд. и 158 млн. лв. са предназначени за сектора, от тях все още не са отпуснати малко над 700 000 млн., а останалите средства са преведени. Освен това днес излязла информация, че зърнопроизводителите искат с 20% по-висока цена от тези на световната борса. Тази разлика и цена ще я платим всички ние, посочи още Денков и защити решението на правителството в полза на пазара, тъй като налагането на ограничителни мерки създават условияз за помпане на инфлацията.

По темата за реформите в службите и обединяването на разузнаванията Денков заяви, че има нужда да събере още информация по идеята на генерал Атанас Атанасов - нещо, което не е направил до този момент. Напълно логично и оправдано е желанието и намерението на изпълнителната власт да смени ръководителите на службите, но не заради кадруване, а за да може да се работи в екип. "Виждаме на много места, че хората, назначени на ключови позиции, споделят други ценности и други идеи", посочи Денков, а като пример за сферите, в които резултатите са явно незадоволителни, посочи борбата с корупцията и чуждото влияние. Денков отказа да даде повече подробности.

Управлението се държи от общите цели - да се направи България едно по-добро място за живеене, да ускорим икономическото развитие, да намалим неравенствата, по-добро образование, по-добро здравеопазване, посочи Денков, но отклони всякакъв въпрос за бъдещето и дали ротация ще се състои, както и какво ще стане след нея и дали ще има смяна на министри.