Защита от репресии: Публикуваме имената на 120 хил. македонски българи с наше гражданство

За идеята гласуваха 180 народни представители, обяви евродепутатът Андрей Ковачев

Политика
14:58 - 22 Септември 2023
7279
Защита от репресии: Публикуваме имената на 120 хил. македонски българи с наше гражданство

Евродепутатът Андрей Ковачев поздрави всички 180 народни представители (без нито един против или въздържал се), които гласуваха на първо четене промените в Закона за българското гражданство. В профила си във фейсбук той обяви, че неговата лична битка от повече от 10 години е на път да стане реалност.

Предвижда се церемонията по получаване на българско гражданство да бъде тържествена и публична, а регистърът на всички получили българско гражданство става публичен.

"С последната промяна, всички наши сънародници от Република Северна Македония, придобили българско гражданство през последните 22 години на база на доказан от самите тях български произход и декларация за българско самосъзнание, ще бъдат публично известни. Така, тези над 120 000 македонски българи, сред които и много бивши и настоящи политици, депутати, министри, кметове, шефове на служби, шефове на партии, собственици на медии и телевизии, журналисти, коментатори, както и техните семейства ще бъдат публично защитени от говора на омраза и дискриминацията на македонските институции за това, че се чувстват българи. Тези от тях пък, които са "принудени" да се превръщат в публични българомразци само и само за да прикрият своя български произход и самосъзнание, няма да имат повече причина да го правят.

Очаквам бързото приемане и на второ четене на промените на закона!", написа Ковачев.