Защо агнето на Гергьовден трябва да е бяло?

Култура
15:19 - 06 Май 2020
10694
Защо агнето на Гергьовден трябва да е бяло?

Гергьовското агне трябва да бъде бяло, защото носи символиката на добротата и светлината. На този празник можем да направим връзката с жертвата, която символично дава Иисус Христос.

Това разказа етнологът проф. Албена Георгиева пред „Фокус“ за традицията на Гергьовден.

Ученият обаче напомни, че църквата не признава кръвните жертвоприношения. Проф. Георгиева отбеляза, че коленето на агне е остатък от езичеството. Според нея освен че се коли първото мъжко агне, то трябва да е и бяло.

„Не може да бъде черно агне като жертва за Гергьовден, защото се вярва, че то трябва да носи символиката на белия цвят, на добро, на светлина“, допълни тя.

„В миналото по принцип се е колило животно, което се дава дар на боговете. В езическото минало даровете са били много повече. В песни, в които свети Георги спасява три синджира роби, които са заробени от самодиви , обикновено му обещават, че ще му дадат триста овена, триста хляба, триста кила вино, но той винаги иска по едно. Това обяснява защо в по-нови времена многобройните жертви от миналото са се заменили с една. Достатъчна е една жертва, за да се покаже уважението към висшите сили“, обясни още етнологът.