Защо цената на маслото удари тавана
Цената на един от основните продукти – маслото, достигна нови рекорди. Ако в Германия цената на килограм масло е около 20 лв., то на българския пазар надхвърля в някои случаи 50 лв. Една от българските марки за био храни предлага продукта срещу 55 лв. за килограм. Цената на германските масла варира между 35 и 45 лв., докато на пазара във ФРГ същите се продават срещу 20-25 лв. за килограм.
Френските масла бият рекорд като цената за килограм е между 45 и 55 лв. най-евтини са ирландските – 40 лв. за килограм.
Причината за поскъпването на маслото не само у нас, но и в редица европейски държави се крие в маслеността, посочват експерти. Ако допреди няколко години за един килограм масло са били необходими 5-6 литра прясно мляко, то към днешна дата вече са нужни над 10 литра. Това двойно потребление е именно причината за повишаване на цената на маслото в европейски мащаб. В Германия вече има протести за това, че цената на 250 гр. масло е скочила на 2.38 евро, или 4.80 лв. Наблюдават се също и фалити на много фермери, които не са в състояние да отглеждат стадата при новите икономически условия.
Остава въпросът обаче защо в България основен продукт струва двойно повече отколкото например на германския пазар и защо българските масла в повечето случаи са по-скъпи от чуждестранните.