Защо Цвета Караянчева написа БрекзиД?

Борис Бонев се подигра на парламентарната шефка, че е неграмотна, тя обясни, че това било заигравка с Борис Джонсън

Политика
21:07 - 21 Декември 2019
23832
Защо Цвета Караянчева написа БрекзиД?

Думата на 2019 г. според председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева е „БрекзиД“. Поне така реши да изпише вече станалата популярна дума Брекзит, означаваща развод между Великобритания и ЕС или излизане на Обединеното кралство от Евросъюза. Правописът на парламентарната шефка стана обект на подигравателни коментари във фейсбук, като по темата отношение взе и независимият общински съветник Борис Бонев. Часове след като "БрекзиД" обиколи социалните мрежи Караянчева обясни, че не е неграмотна, а това било просто заигравка с името на британския премиер Борис Джонсън.

Днес в Дарик радио се проведоха обзорни интервюта с водещи български политици и други публични личности, като един от въпросите към всеки от тях беше да определят кои са техните "думи на годината" за 2019 и 2020 година. Впоследствие те бяха записвани от гостите с автограф върху два големи бели листа на една от стените в радиото, отделен за всяка от двете години. Именно там Цвета Караянчева написа, че за нея думата за отминаващата година е "БрекзиД".


Един от първите, които отбеляза грубата грешка бе именно Борис Бонев. Негови фейсбук приятели доста остро се подиграха на Цвета Караянчева. 

Малко по-късно шефката на парламента реши да обясни защо се е спряла на подобно изписване на Брекзит. „Главно „Б“ и главно „Д“, Boris Bonev! БрекзиД във варианта на Борис Джонсън! В една дума инициалите на Борис Джонсън и напускането на Великобритания. Това е вярната дума, а не Брекзит, защото без Борис Джонсън, той би бил невъзможен! Предложих малко повече символизъм! И закачка с всички, които писаха след това на таблото на „Годината“ на „Дарик“! Радвам се, че някой го забеляза. Но жалко, че не схвана хумора и символите, Boris Bonev", написа Караянчева.

Скоро след уточнението Бонев написа следното: „Извинявам се на г-жа Караянчева. БрекзиД е имало по-дълбок смисъл“.

Критици на Цвета Караянчева обаче побързаха да кажат, че явно символизма на "БрекзиД" е дело на пиарите на ГЕРБ и те трескаво са мислили няколко часа как да измъкнат парламентарната шефка от конфузната ситуация с грешното изписване на думата.

Подобна нелепа случка се разигра и преди три години, когато г-жа Караянчева показа, че има сериозни пропуски по география. Тогава от парламентарната трибуна все още като редови депутат тя заяви, че столицата на Китай - Пекин се намира във Виетнам. А след това влезе в дълги обяснения защо е направила това, като намеси Путин, Буш и международните борси.

"Скъпи приятели, тия дни волю-неволю, се присъединих към компанията на политиците, прочули се с лапсуси. Не съм блондинка под прикритие, Васко Нубиеца не го познавам, нито съм седяла на един чин с Черната Златка, още по-малко се чувствам като Магелан, тръгнал на околосветско плаване от Европа за Азия в западна посока", написа през 2016 г. Караянчева в социалните мрежи.

"Имах отличен по география в училище и силно се надявам, че братският китайски народ ще ми прости „трансфера" на Пекин във... Виетнам, който в момент на афект допуснах от трибуната на парламента. Станалото-станало. Гафът си е гаф и няма да го замазвам със задна дата. "Дума дупка не прави", е рекъл народът. Но, както се вижда, на медиите дава хляб напоително да се упражняват с пиперливи коментари за /не/компетентността на политиците, особено в събота и неделя, когато „народните измамници", пардон избраници, както казват в един сутрешен блок, почиват. Утешителното е, че подобни нелепи грешки, за разлика от тези на Путин и Буш, например, нито сриват международните борси, нито застрашават световния мир. В крайна сметка, човек трябва да се разкайва не за думите, а за мълчанието си", защити се Цвета Караянчева. 

Дано все пак заради подобни лапсуси и символики в думите, които само тя разбира, г-жа Караянчева не вкара България във война с някоя страна, казват си хората.