Защо да избягваме нашето море: Фекалии, бетон и скъпотия

Икономика
14:20 - 28 Юни 2020
13829
Защо да избягваме нашето море: Фекалии, бетон и скъпотия

Като българското няма друго по света. Каквото и да си говорим, ние сме уникална държава с уникални възможности. И именно такива са възможностите, които имаме за почивка това лято по българските плажове. Толкова са уникални, че нямаме търпение да заминем, нали…

Дано този текст бъде прочетен от министър Николина Ангелкова, за да не се чуди защо плажовете ни са пусти.

Ето ви ТОП5 на причините да не ходите в Гърция и Турция на море, а да си останете у нас, шегуват се „Господари на ефира”:

1. Бетонът

Бетонът не е спирал да се лее в последните години по морския ни бряг. Браво! Ако трябва да пресметнем точно колко кубика бетон е излят, ще ни трябват някои от най-добрите световни математици, понеже такова число… няма

2. Обслужването

Поръчваш си нещо за пиене – идва царкировата реколта. Даже Менделеев не знае как са съчетани тия химични елементи на едно място. Не твърдим, че всичкият алкохол е фалшив, разбира се, но талантливите български алхимици имат своите сериозни традиции. Това е за да може след второто, вече да не ви пука от обслужването. И най-вече, за да забравите къде се намирате.

Знаете школата за сервитьори у нас е прословута! Такъв размах има черноморският келнер, че като замахне с таблата и те праща директно на първа линия. Естествено, ако е на кеф. Ако не е, може никога да не те обслужи.

3. Фекалиите

Крем дьо ла крем на курорта и любима тема, но далеч не толкова любима миризма за сетивата. В едно нещо не искам да се преродя – това е Черноморска риба на нашето крайбрежие. Не знам как издържат горките да не се чифтосат с някое ла*но. Как се ориентират в тая мътна вода ми е мистерия. Това не е живот!

4. Безплатните чадъри и шезлонги

Правителството предложи да спасява летния сезон с безплатни чадъри и шезлонги. Браво! Абаут-абаут, обаче! Защото от над 130 плажа с концесионери, само на 25 ще има безплатни чадъри и шезлонги. Не отричаме обаче, че някои все пак намаляват цените, и тези намалени и съобразени с кризата цени. Ама друг път!

5. Пияните туристи

Пияните англичани и скандинавци по родните морски курорти са част от целия колорит на почивката в България. Друго си е да вървиш из крайбрежната и по теб да се полепят 2-3 пияни ирландки, да се спънеш в някой заспал германец на земята, или да ти налети чисто гол норвежец и всичко това под звуците на караоке версия на Ай ем сейлинг от близкия бар. Ами почивка си е от където и да го погледнеш.

Чувствайте се свободни да изберете каквото ви харесва за вашата лятна почивка. Каквото и да говорим, българското Черноморие все още има своя чар. Но да сме наясно- българинът не бяга от природата, а от манталитета, който разгони майката на природата. И ако не се преборим да запазим морето си от алчността и простотията, ще сме много виновни.

Вижте и забавният клип на „Господари на ефира”