Защо Емил Спахийски вече не е в „Телеграф“?

Редакционният директор на най-големия ежедневник напусна след заглавие на 1 страница "Издухаха промяната"

Общество
16:46 - 29 Юни 2022
5292
Защо Емил Спахийски вече не е в „Телеграф“?

Дългогодишният журналист във в. "Сега" и "Труд" Емил Спахийски напуска компанията "Вестник Телеграф", която притежава бившите медии на депутата от ДПС Делян Пеевски. Преди година и половина фирмата бе купена от корпорацията "Юнайтед груп", която притежава "Виваком" и "Нова броудкастинг груп".

След сделката за пресгрупата, Емил Спахийски бе назначен като директор "Съдържание и бизнес развитие" на компанията "Вестник Телеграф" ЕООД, която притежава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Мач Телеграф", "Политика" и информационна агенция "Монитор". Спахийски отговаряше за разработването и изпълнението на редакционната стратегия на печатните издания.

В краткото съобщение, разпратено от "Нова телевизия", е уточнено само, че "Вестник Телеграф" ЕООД благодари на Емил Спахийски за съвместната работа и му пожелава успех в бъдещите начинания".

Спахийски казва пред "Дневник", че е решил да напусне, защото иска да се отдаде на други занимания. "През есента трябва да правя два филма - един документален и един късометражен и реших, че не мога да съвместявам двете неща. Отделно имам да пиша и книга", каза още Спахийски.

Само преди седмица в социалните мрежи се появи напрежение, след като в деня след вота на недоверие срещу правителството в. "Телеграф" излезе със заглавие на водещата си страница "Издухаха промяната". Още тогава новите собственици на вестника са взели решение да освободят редакционния директор. Главният редактор на "Телеграф" Виктория Пенкова засега остава на позицията си, но е възможно рокада и там, твърди източник от "Нова". 

С такава 1 страница излезе "Телеграф" след падането на правителството на Кирил Петков. Заглавието доста е смутило собствениците на ежедневника, който е част от "Нова телевизия" и само седмица по-късно те се разделиха с редакционния си директор. Остава загадка дали оставката на журналиста Емил Спахийски не е поискана от властови кръгове, близки до "Продължаваме промяната"

Вестниците "Монитор" и "Политика" спряха да излиза на хартия през март, като тяхното съдържание бе пренасочено към сайта на вестник "Телеграф", който винаги е бил най-тиражният вестник в групата. Той продължи да излиза на хартия заедно с "Мач Телеграф" (бившият "Меридиан Мач"). В петък например "Телеграф" продава над 110 000 копия заради притурката си със седмичната телевизионна програма.