Защо фаворитът на Любен Гоцев - Гриша Ганчев, не отиде на погребението му?

Общество
18:40 - 16 Октомври 2020
22980
Защо фаворитът на Любен Гоцев - Гриша Ганчев, не отиде на погребението му?

На погребението на ген. Любен Гоцев в началото на седмицата присъстваха десетки емблематични имена от политическия ни елит, тайните служби и ъндърграунда на прехода. Големият липсващ обаче беше микренският олигарх Гриша Ганчев, който минаваше за големия любимец на старата разведка сред родните борци. Lupa.bg стигна до ексклузивна информация защо собственикът на ЦСКА не изпрати във вечния му път своя благодетел.

В далечната 1991 г. именно Гоцев даде рамо на бизнескариерата на Гришата, като вкара "Литекс Комерс" с бизнеса с горива. Тогава по лично настояване на генерала Андрей Луканов отдели част от пазарния дял на "Мултигруп" в полза на Ганчев, макар с това да си навлече гнева на Илия Павлов.

До днес се шушука, че Гоцев е подкрепил ловешкото борче донякъде заради лидерските му заложби и не по-малко - благодарение на лични и дори интимни симпатии. Дали в това има нещо вярно, едва ли някога историята на прехода ще ни разкаже.

Гришата с десетилетия поддържаше много близки отношения с друг фаворит на Гоцев - Младен Михалев - Маджо, с когото дори заедно управляваха федерацията ни по борба. Именно разрив между двамата обаче е причината Ганчев да не се появи на погребението, за да не се засече с митичния сикаджия, който пристигна от Швейцария специално по повода.

Отлично информирани източници твърдят, че Ганчев дължи на Маджо крупна сума от около 30 млн. евро и заради това се крие от него като партизанин на 8 септември. Заемът бил сключен през 2012-а година, когато Гриша и синът му Данаил бяха подведени под отговорност по т. нар. "Захарна афера".

Ганчев се е оплакал на Михалев, че с операцията, която МВР проведе срещу него и сина му, определени властови кръгове искат грубо да му изземат търговията със сладкия продукт и да го предоставят в ръцете на техни приближени бизнесмени. И поискал парите, за да стабилизира далаверата си. Колегата му откликнал, но до днес не е видял нито стотинка от крупния заем обратно.

Гришата се оправдавал първо с бягството на авера си Цветан Василев, после с харчовете около ЦСКА, а от известно време откровено започнал да се крие от някогашния си другар.