Защо фирмите на Божков не изкарват милиони за държавата?

Бизнесменът стана конкурент на Емил Конрад и Айде.бг и му дреме на гърба

Ексклузивно
17:23 - 18 Май 2020
14613
Защо фирмите на Божков не изкарват милиони за държавата?

Маниерните гейове и сецкащите трева пишлемета вече няма да заливат децата ни с невчесаните си умозаключения в социалните мрежи. Емил Конрад, Айде.бг, Жени Джаферович и Мис Тигрова дори имат конкуренция, с която никога няма да се преборят, най-новият инфлуенсър и топ влогър на България – Васил Крумов Божков. Задочните му репортажи от Дубай турят в джоба си Георги Марков и Петър Увалиев накуп, та тези ли ще му се опрат?

Дори всичките тракийски колесници да му секвестират на хазартния бос, той пак ще намери как да изкара милион-два-пет по собствените му думи от гледания в ютюб. Всяка сутрин в 8 мисирките се подреждат така чинно да следят депешите му, че и мачът между Джошуа и Пулев няма да събере такава публика.

Чудя се обаче, защо се стигна дотам Божков да снима клипчета от емирствата, а  държавата да му държи левия ръкав на потника? Защо не функционира комарджийската империя на велинградския математик и защо не вкарва милиони в държавния бюджет? В последните две десетилетия се занимавам повече или по-малко професионално с хазартната тема и  смея да твърдя, че компаниите на милиардера функционираха перфектно. Дори офлайн отживелицата „Еврофутбол“ имаше стабилно ядро от 50 000 разбирачи, които ежеседмично залагаха левчетата си на Меси, Роналдо,  „оувър“ на Борусия Дортмунд, гол за Пари Сен Жермен в двете полувремена и „обръщалка“ на Славия – Етър.

Този уикенд големият европейски футбол се завърна. Първо в Германия, а после и в други страни, както гласеше старата реклама. Роберт Левандовски вече бележи, а РБ Лайпцип отново ги псуват на вестфалски диалект. Хилядите комарджии, след близо 3  месеца пауза, нямат търпение да заложат спестените си от тоалетна хартия парички, амапунктовете са затворени. И – хъката-мъката, колкото  и да са виртуално неграмотни, са принудени да си направят акаунт в някой от световните мастодонти за онлайн залози и да бутат пачките си там.

Така парите им ще се засилят към  някоя офшорна зона я в Малта, я на Кайманите, а комисията по хазарта и финансовото министерство ще пият една хладна лимонада. Вместо държавата да използва 60-те дни „намаление“ без професионален спорт и да заеме нишата на Божков светкавично и безкомпромисно. Перфектната му система от 800 пункта за залагания, които имаха почти религиозни посетители като клонове на евангелистката църква, днес прашасват с табелки „дава се  под наем“.

Не трябваше ли вместо тези машини за пари да бъдат затворени, на компаниите на Божков да бъде назначен държавен синдик и те да продължат да печелят, докато внесат в хазната дължимите 600 милиона. А и много, много милиони отвъд? Вместо това  чакаме тутковците от Спортния тотализатор да начертаят програма и да вземат ноу-хау как се организират спортни залози. Докато им уврат кухите глави, Роналдо ще има 5-6 внучета в Мадейра.

Та Васил Божков си е добре – той и като влогър в изгнание успя да си намери пазарна ниша. Ама ние всички се вътрим с милиони всеки ден – голям праз, може за награда на ни намалят ДДС-то.