Защо германският министър на икономиката вече се къпе за 5 минути

Роберт Хабек обясни как лично той спазва препоръките на собственото си ведомство за пестене на енергия

Новини
20:30 - 24 Юни 2022
7643
Защо германският министър на икономиката вече се къпе за 5 минути

Германският министър на икономиката Роберт Хабек направи изненадващо признание пред германското издание "Шпигел". Той каза, че от началото на войната в Украйна се къпе много по-бързо, за да пести енергия, предаде ДПА.

"Придържам се към препоръките, които моето министерство отправи. Значително ограничих времето, през което си вземам душ", отговори Хабек на въпрос на журналист от "Шпигел" как лично той пести енергия в ежедневието си. 

"Никога в живота си не бях си вземал душ за пет минути. Наистина се къпя бързо",

споделя Хабек, който е и германски вицеканцлер. Той многократно призовава своите сънародници да пестят енергия поради ограничените доставки на руски природен газ. 

Как да бъда намалена зависимостта на Европа от руските доставки на синьо гориво е сред темите на срещата на лидерите на страните от Европейския съюз в Брюксел. В нея участва и германският канцлер Олаф Шолц. На въпрос на журналисти след срещата, дали смята намаляването на времето за къпане за смислена препоръка към германците, Шолц отговори:

"Мисля, че министърът говореше само себе си и не съветваше другите какво да правят".

Междувременно председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след заседанието на европейските лидери каза, ЕС трябва да намери начин да замени 150 млрд. кубически метра газ, които досега е внасял от Русия.

САЩ вече са доставили две трети от договорените за тази година 15 млрд. куб. м. американски втечнен газ, като се очаква през следващите години това количеството да бъде 50 млрд. куб. метра ежегодно, допълни тя.

Фон дер Лайен припомни, че Норвегия увеличава износа за Европа с 15 на сто, а Азербайджан с 90 на сто, Алжир също повишава износа си.

Тя добави, че тези страни виждат добра възможност за нови клиенти там, откъдето Русия се оттегля.