Защо Холанд нямаше шанс за "Златната топка"?

Носителят на трофея от 1982 г. - Паоло Роси, е играл само три пъти за своя клуб

Спорт
20:00 - 02 Ноември 2023
10584
Защо Холанд нямаше шанс за "Златната топка"?

Дали титлата на Световното първенство тежи повече от целия сезон, поне за "Златната топка"? Фактът, че Лионел Меси беше награден, а не Ерлинг Холанд, подсказва за това. Както и цялата история на тази награда.

Така че Лионел Меси за осми път. Който не успя да покрие високите си стандарти през предходния сезон, но който увенча кариерата си със силни изяви на Световното първенство в Катар след четири седмици. И който, със "Златната топка" в ръце, каза на Ерлинг Холанд, че норвежкият притежател на требъл и най-добър голмайстор на годината също е можел да бъде отличен.

Ако се вгледате по-внимателно в историята на тази престижна индивидуална награда, която е връчена за първи път през 1956 г. и до 1995 г. е била предназначена само за европейски играчи, се откроява един особен акцент: Купата на европейските шампиони. Освен в годините на Световната купа. Тогава изглежда, че само световният турнир има значение. Ако има победител в Световната купа, той или тя почти сигурно ще спечели "Златната топка".

Поглед назад.

След като бразилците Пеле, Диди и Гаринча не бяха взети под внимание през 1958 и 1962 г., Боби Чарлтън, който не беше печелил лигата, купата или КЕШ с Манчестър Юнайтед, изведе Англия до титлата на Световната купа през 1966 г. Той печели "Златната топка" - с една точка пред най-добрия голмайстор на Световната купа Еузебио, който не се е представил добре в Европейската купа. 1:0 за световното първенство.

През 1970 г. Пеле отново изпада от строя, преди на Франц Бекенбауер, който също е спечелил Европейската купа с Байерн, да бъде позволено да вдигне трофея на Световната купа през 1974 г. Сигурен успех? Съвсем не. Кайзера се класира едва на второ място в надпреварата за "Златната топка" след подгласника Йохан Кройф, който дори не беше играл в Европейската купа, но беше изключителният играч на Световното първенство до финала. Така че най-важното е да бъдеш силен на Световното първенство, не е задължително това да е титлата. Но, разбира се, тя не вреди.

Кога три клубни мача са достатъчни?

През 1982 г. Паоло Роси - човек, който е изиграл само три състезателни мача за своя клуб Ювентус през целия сезон, е отличен. Роси е наказан с лишаване от състезателни права за общо две години заради участието си в скандала с манипулирането на италиански мачове, но една изключителна Световна купа като най-добър играч и гарант за титлата изглежда е достатъчна.

Разбира се, невинаги е имало съзвездие, в което класиралите се на второ място са имали толкова много аргументи в своя полза, колкото Холанд. Звездният нападател на Милан Марко ван Бастен спечели Купата на европейските шампиони през 1990 г., но не се отличи с нищо. И изигра слабо Световно първенство. Ето защо не получи нито един глас за "Златната топка". Спечели носителят на Световната купа Лотар Матеус, който се беше подиграл в първия кръг на Европейската купа с Интер Милано. Така да бъде. На второ място се класира най-добрият голмайстор на Световната купа Салваторе Скилачи, чиято номинация за състава на Италия за Световното първенство изненада мнозина.

Световната купа е турнирът, който засенчва всичко останало. Например, най-добрият голмайстор на Световното първенство по футбол за Хърватия през 1998 г. Давор Шукер завърши на второ място, въпреки че не беше безспорно редовен играч на своя клуб - победителя в Шампионската лига Реал Мадрид. Веднага след световния шампион Зинедин Зидан, който загуби финала на ШЛ със сравнително разочароващо представяне. Приоритети.

През 2002 г. Роналдо се радва на спечелването на "Златната топка", след като прекарва клубния си сезон с Интер Милано главно в опити да влезе някак във форма за Световното първенство, където става най-добър реализатор и герой на финала. Това беше достатъчно. През 2006 г. наградата отиде не при Роналдиньо, който бе изиграл звездите от небето с победителя в ШЛ Барселона, а при световния шампион Фабио Канаваро - защитник. Световната купа на Роналдиньо беше твърде слаба.

Меси и CR7 се противопоставят на тенденцията

През 2010 г., в началото на новата модерна ера на футбола, настъпи обрат. Уесли Снайдер спечели требъл с Интер и изведе Нидерландия до финала на Световното първенство, където те бяха победени от изключителните испанци, водени от Шави и Андрес Иниеста. Меси не беше спечелил Шампионската лига като съотборниците си от Барса, които станаха световни шампиони, и не беше вкарал нито един гол на Световното първенство, но въпреки това беше отличен.

През 2014 г. Кристиано Роналдо, който вече се беше провалил в груповата фаза на Световното първенство, ликуваше. Той можеше да разчита на рекордните си 17 гола по пътя към титлата в ШЛ и може би имаше късмет, че световният шампион Германия не разполагаше с изключителен играч на терена. А журналистите може би не бяха готови да отличат вратар като Мануел Нойер.

Дали голямото име помогна на Меси и CR7? Името на победителя в Шампионската лига през 2018 г. Лука Модрич беше дори по-голямо от това на 19-годишния Килиан Мбапе, който се отличи при спечелването на Световната купа от Франция. В крайна сметка Модрич също бе стигнал до финала с Хърватия, страна с четири милиона души население. Ето защо той спечели.

През 2023 г. Холанд вече разполага с голямо име. Той също така има три титли зад гърба си, плюс тази на най-добър голмайстор във Висшата лига. Но докато Меси е играл само четири седмици по начин, който прави наградата му разбираема, нападателят на Ман Сити просто е седял пред телевизора като зрител. Защото Холанд има и норвежко гражданство. И това не беше билет за Световното първенство.