Защо Индия, Пакистан и Дубай цензурираха сцена от „Опенхаймер“

В оригиналната сцена актьорите в главните роли - Флоранс Пю и Килиан Мърфи, са чисто голи

Новини
16:22 - 28 Юли 2023
2862
Защо Индия, Пакистан и Дубай цензурираха сцена от „Опенхаймер“

В няколко държави касовият хит „Опенхаймер“ се излъчва в цензурирана версия, която променя една от сцените в лентата.

Властите в Индия, Пакистан и Дубай са разпоредили актрисата, която влиза в ролята на любовницата на Опенхаймер, да бъде „облечена“ дигитално в черна рокля.

В оригиналната сцена актьорите в главните роли - Флоранс Пю и Килиан Мърфи, са чисто голи.

Биографичната лента разказва историята на Робърт Опенхаймер, известен като бащата на атомната бомба. В първите няколко дни след излизането си на голям екран филмът натрупа приходи от около 175 млн. долара в световен мащаб.

Индийските власти поискаха по-рано да бъде изрязана една от сцените от най-новия филм на Кристофър Нолан „Опенхаймер“, в която се цитира древната индийска поема Бхагавад Гита.

„Не знаем причината и логиката в демонстрирането на тази ненужна сцена от живота на един учен. Но това не е само пряка атака срещу религиозните вярвания на един милиард индийци, това е като да водиш война срещу индуската общност“, пише Махуркар.

Във въпросната сцена героинята на Флорънс Пю насърчава самия Опенхаймер да прочете на глас редовете от поемата Бхагавад Гита по време на секс. Махуркар уточни, че ако исканията на Индия бъдат игнорирани, страната ще приеме това като умишлена атака срещу нейната цивилизация.