Защо изборът на ГЕРБ не е Борисов, а професор интелектуалец и жена полковник?

Бившият премиер щял да е поляризиращ фактор, от партията търсели арбитър на обществото

Политика
11:21 - 03 Октомври 2021
8602
Защо изборът на ГЕРБ не е Борисов, а професор интелектуалец и жена полковник?

Борисов не се кандидатира за президент, защото той е поляризиращ фактор в този спор, както и Радев, и ако бъде избран, той ще се възприема като страна в политически спор и затова избрахме проф. Герджиков. Ние не търсим наш президент, а арбитър на обществото, който да разбере различните гледни точки. Борисов би могъл да бъде такъв, но той е възприеман от половината хора в България, като една от двете спорещи страни". Така Тома Биков от ГЕРБ коментира по Би Ти Ви защо Бойко Борисов не се кандидатира на президент, както го предизвиква Румен Радев.

Досегашният депутат уточни, че в партията не възприемат президентските избори като футболен мач, но точно във футболната стилистика, президентът Радев е като съдия, който се опитва да вкара гол на единия отбор.

Красимир Вълчев, който беше министър на образованието в правителството на Борисов предложил кандидатурата на проф. Анастас Герджиков.

"Тя се възприела много радушно в ГЕРБ, защото никой не можел да каже лоша дума за този уважаван човек. Проф. Герджиков е концептуална алтернатива на сегашния президент и е добре за нацията да има интелектуалец за президент", коментира още Биков.

На въпроса крие ли се ГЕРБ под тогата на професора Биков отговори: "Ние сме готови да се надскочим като партийна структура и го правим в името на това България да има стойностен президент, виждаме такава възможност и съм убеден че проф. Герджиков ще получи подкрепа и от симпатизанти на БСП и от такива на "Демократична България".

Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева е избор на проф. Герджиков, била е на олимпиадата в Сеул, била е във ВВС, тя е комуникативен човек и двамата с проф. Герджиков ще се допълват - той е академичен човек, а тя е повече на терен, каза Биков. Той допълни, че симпатизантите на ГЕРБ са очаровани от двамата кандидати - професор, интелектуалец и жена полковник, която се е доказвала през целия си живот.

Това, че ректорът на СУ и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов влизат в изборите за президент говори за стратегическия залог на тези избори - няма да избираме церемониалмайстор, а нещо много по-важно - президентските избори са отговор на сериозните предизвикателства пред България. Така Тома Биков коментира сериозна конкуренция ли е за избирателите на ГЕРБ кандидатурата на десните - Лозан Панов.

Във всяка президентска надпревара има изненади, кой е предполагал навремето, че Петър Стоянов ще загуби от Първанов, а г-жа Цачева от Радев, коментира Тома Биков.