Защо колетите от чужбина вече идват поне с месец закъснение?

Новини
22:30 - 02 Юли 2020
4726
Защо колетите от чужбина вече идват поне с месец закъснение?

Орязани полети на пътническите самолети в Европа и в целия свят в последно време удължават най-малко двойно дните за доставка на обикновените колети. От куриерските агенции обясниха, че на самолетите в момента не могат да се натоварят всички пратки. Така се налага част от тях да чакат следващи полети или да се изпращат със сухоземен транспорт.

„Бавят се заради силно намалелите самолети. Ако успеят да ги качат, пратките се доставят бързо и в срок. Не успеят ли - чакат следващите пътнически полети. С товарни самолети е скъпо. Освен това в момента ситуацията е много различна. От една и съща страна едни пратки идват в срок, други - със закъснение. Всичко е заради силно намалелите полети. Понякога пратките се държат нарочно в сортировъчните центрове за дезинфекция“, обясниха от пресцентъра на „Български пощи“.

Оттам добанят още, че проследяването на пратките е първо до нашата граница и след това, като пресече границата на страната получател.

Заради силно намалелите полети на „Луфтханза“ и другите големи авиокомпании много от пратките за Западна Европа кацат в Германия и оттам с камиони се разпределят до съседните държави, като през това време не могат да се проследяват до границата на страната получател.

Софянец, пожелал анонимност, разказа пред в. "Монитор" как на 20 април е изпратил от Германия колет за близките си в България, който пътувал почти три седмици по получателя си, като 5-6 дни се мотал из България. При други обстоятелства времето за доставка е около 7 дни. Причината за подобно забавяне са не само малкото полети между страните. Специално в Германия още преди обявяването на карантината от средата на март почти за месец половина местните пощи и куриерските фирми са спрели да изпращат пратки за чужбина и в резултат приемните центрове са били препълнени с колети.

Освен това много от търговските обекти, които са партньори на куриерските фирми и където се приемат пратките, особено в по-малките населени места на федералната република, са били затворени заради мерките срещу пандемията.

От една от куриерските фирми обясниха, че в последните дни са имали случай с пратка от Русия, която цели 3 месеца е стояла там и едва в края на миналата седмица е излязла от тази страна на път за България.

Главно куриерите, ползващи собствена мрежа за авиопревози като DHL, Intime чрез UPS или други опиращи се на сухопътните превози на близки разстояния като Speedy, не отчитат големи закъснения. Доставките обаче със специалните каргосамолети са значително по-скъпи и разликата в цената с използването на пътническата авиация е понякога 3-4 пъти по-висока. За това те се ползват основно от корпоративни клиенти, искащи на всяка цена бързина на получаването на пратките. С такава услуга може да се изпрати колет за Ню Йорк например и след 48 часа той да е вече в ръцете на получателя.

Затруднения и ограничения има и при изходящия трафик на пратките от България. По информация от сайта на „Български пощи“ към четвъртък сутринта има страни, за където не може да се пускат пратки, и те са Беларус, Хърватия, Малта и Черна гора. В близките райони пък засега такива държави са Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан и Русия. За съседна Гърция колети се транспортират само по земя. Със затварянето на всички ГКПП-та с южната ни съседка обаче се очаква да има нови забавяния на спедиторските пратки.