Защо комбинацията хлорохин + азитромицин може да е опасна ?

Общество
18:00 - 06 Април 2020
8375
Защо комбинацията хлорохин + азитромицин може да е опасна?

Експерименталното лечение на COVID-19, широко промотирано и от щатския президент Доналд Тръмп, може да доведе и до внезапна смърт, предупреждават медици от целия свят. Въпреки че прилагането на комбинацията хлорохин плюс антибиотика - макролитик "азитромицин" вече е и в България по протокол от китайските, италианските, нидерландските и американските практики, има вече докладвани случаи, при които може да провокира "злокачествена" анемия.

Американските кардиолози официално отправиха предупреждение да се избират много внимателно болните от коронавируса, които да получават този коктейл от лекарства, за да не се стига до фатален край. 

Според автора на документа, д-р Ерик Стекер, всички пациенти, на които е даден хлорохин и азитромицин трябва да се наблюдават за сигнали за развитието на вентрикуларна аритмия, която засяга ударите на сърцето от долните камери и води до внезапен сърдечен арест. Точно тази внезапна сърдечна смърт покоси и 40-годишен пациент в Институт "Пирогов" у нас в края на миналата седмица, макар все още да не са излезли резултати от евентуалната му аутопсия. 

Д-р Стекер е на мнение, че твърде много хора, при това в глобален план, имат сърдечни проблеми, с които дори не са запознати или са били неточно диагностицирани. Много от тях е възможно да доведат до опасни аритмии, особено при приема на определени лекарства. 

"Антималарийните препарати могат да доведат до артимия, удължаване на QT интервала, както и до "отравяне" на сърдечния мускул", пишат в Аналите на вътрешната медицина миналата седмица.