Защо Корнелия Нинова се дърпа от субсидия лев на глас?

Политика
11:50 - 20 Април 2021
5127
Защо Корнелия Нинова се дърпа от субсидия лев на глас?

Шефката на БСП Корнелия Нинова влиза в остро пререкание с иначе потенциални коалиционни партньори в лицето на Има такъв народ, а вероятно и с Демократична България и Изправи се! Мутри вън! по темата с партийните субсидии. Както стана ясно, хората на Слави Трифонов твърдо настояват тя да падне от 8 на 1 лев на глас, което прави финансовото състояние на Столетницата изключително незавидно при и без това огромните дългове, натрупани от червените през годината.

В понеделник бившият депутат и основен критик на Нинова по отношение на партийната политика Кирил Добрев разкри шокиращи данни за касата на бесепарите, като от разбивката му по пера се разбра, че тя има да изплаща близо 2 милиона лева кредити към банки.

Всъщност големите задължения се трупат още, откакто Михаил Миков бе лидер на партията и се наложиха заради няколко последователни изборни кампании, като БСП стартира с 2 млн. лева задължения. Оказва се обаче, че въпреки нелошата субсидия, която партията сега получава, за близо 5 години начело Нинова не е успяла да стопи заема и все още се плащат само лихвите.

Всъщност с големи дупки в осигуровките - за над половин милион лева, ще се окаже, че апаратът на "Позитано" 20 не само няма социални защити заради забавяния на плащанията, но и че червеният бюджет свети като кола със светнала лампа за горивото, която се движи само на изпарения.

Според запознати целият финансов колапс и искането на Нинова да не се намалява допълнително партийната субсидия се дължат на съществуването на прескъпото начинание партийна телевизия. БСТВ гълта огромна част от парите, въпреки че средствата за нея минават през фондация "Дума", докато колеги-журналисти в изданието получават на този фон мизерни заплати.

"Харчим бюджета на БСП без абсолютно никаква санкция", възмути се Добрев. И разкри, че за телевизията той е цели 1 милион лева годишно, както и че партията има задължения към доставчици за 200 412 лв. "На прага сме на спряна субсидия. Добре е да го знаем и това. Няма да коментирам задълженията на БСТВ, защото те минават през фондацията и там са на друг "касов апарат". Казвам всичко това, защото може би затова не ни избраха хората. Защото в нас виждат едно по-лошо копие на това, което управляваше до момента", добави той.