Защо ли? ЮАР отряза ваксината на "АстраЗенека"

Страната получи 1 милион дози от препарата, но има съмнения, че е ефективна срещу новите щамове

Топ
08:35 - 08 Февруари 2021
4666
Защо ли? ЮАР отряза ваксината на "АстраЗенека"

Република Южна Африка замрази плановете си да започне да имунизира срещу COVID-19 медицинските работници на първа линия с ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca). Това стана, след като стана ясно, че според малко клинично изследване ваксината, разработена от британско-шведската компания съвместно с Оксфордския университет, не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от най-разпространения в страната вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

ЮАР получи 1 милион дози от ваксината на "АстраЗенека" и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца.

Министърът на здравеопазването Звели Мхизе обаче заяви снощи, че според предварителните данни от изследването препаратът осигурява само "минимална защита срещу лека-умерена" форма на COVID-19, причинявана от т. нар. южноафрикански вариант на коронавируса. В резултат южноафриканските власти са решили да спрат временно използването на ваксината, която е изглеждала ефективна срещу първоначалния вариант на коронавируса, обясни Мхизе. Той допълни, че учени ще проучат дали препаратът на "АстраЗенека" предотвратява успешно тежка форма на COVID-19 или смърт след заразяване с южноафриканския вариант на коронавируса.

Изследването, което все още не е преминало през рецензия, е обхванало 2000 души, повечето от които млади и здрави. Най-разпространеният в РЮА вариант на коронавируса изглежда по-заразен и предизвика нова смъртоносна вълна на COVID-19 в страната. Над 90 процента от случаите на заболяването в Южна Африка са предизвикани от него.

Вчера от екипа, разработил ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, изразиха очакване до есента да са готови с модифицирана ваксина, ефективна срещу южноафриканския вариант.

ЮАР е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Африка. Страната е на 15-о място в света по брой регистрирани заразени - близо 1,5 милиона. Над 46 хиляди души са починали.

С тестове от врата на врата в съответните райони здравните власти в Англия се опитват да пресекат разпространението на южноафриканския вариант, преди той да се е разпространил масово и да подкопае британската ваксинационна кампания. До момента в Обединеното кралство са открити над 100 заразени с този вариант на коронавируса.

Великобритания оглавява черната статистика в Европа, с над 112 хиляди потвърдени смъртни случая, свързани с COVID-19. Тя обаче е по-напред от Европейския съюз с имунизационната кампания, като 11,5 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, отбелязва Асошиейтед прес.