Защо Макрон уволни Едуар Филип?

Премиерът стана по-популярен от президента по време на пандемията

Свят
09:02 - 06 Юли 2020
1525
Защо Макрон уволни Едуар Филип?

Да смениш министър-председателя никога не е незначителна операция, пише в редакционен материал френският в. "Монд". Президентът на републиката може да реши да го направи по някоя от следните причини: първоначалният му избор е бил лош; отношенията му с премиера са се влошили; между президента и премиера е възникнала конкуренция; политическата линия трябва да се промени и е необходим подходящ човек, който да стане символ на промяната.

Нито една от тези причини не може да бъде основателно посочена във връзка с оставката на 3 юли на премиера Едуар Филип и последващото назначаване на премиерския пост на Жан Кастекс, който ръководеше разхлабването на карантинните мерки срещу коронавируса и който е непознат на широката общественост, посочва изданието.

Едуар Филип, със своята предпазливост и дидактичен подход по време на здравната криза, определено стана по-популярен от президента, на когото служеше, като след време това можеше да се превърне в проблем, пише "Монд". В същото време обаче лоялността на Филип не бе под въпрос и нищо в това, което президентът Еманюел Макрон нарече "нов път", не е несъвместимо с идеите, с които преди три години двамата с Филип започнаха да управляват.

Президентът обаче реши да доведе до предел логиката на своя мандат. Той реши, че предназначението на премиера не е "да определя и ръководи политиката на държавата", както са написали в конституцията основателите на Петата френска република, а да изпълнява по възможно най-дипломатичния начин пътната карта на президента, обобщава френското издание.