Защо милиардерът Илон Мъск нападна "Епъл"

Обвиниха корпорацията, че налага монопол на пазара чрез App Store и събирането на такси от създатели на съдържание

Новини
18:39 - 01 Август 2021
2957
Защо милиардерът Илон Мъск нападна "Епъл"

Споровете между Apple и Epic Games се превърнаха в една от най-горещите теми в технологичните среди през последната година. 

Създателят на Fortnite обвини Apple, че налага монопол на пазара чрез App Store и събирането на такси от създатели на съдържание. 

Раздорът между двете компании доведе до премахването на Fortnite от iOS и ограничаването на играта в macOS, а сега изглежда, че не кой да е, а самият Илон Мъск застава срещу Apple в тази драма. 

В петък милиардерът написа в Twitter, че чрез App Store Apple дефакто налага глобален данък върху ползването на интернет и Epic Games имат право да недоволстват. 

Поясняваме, че става дума за таксата от 30%, която Apple начислява на огромен брой транзакции извършени през App Store и трети приложения. 

В дискусията се включи и шефът на Epic Games Тим Суийни, който пък сподели, че Apple трябва да бъде спряна, защото правилата й силно ще ограничат целия пазар в идните години.

По думите на Суийни в следващите години всички физически стоки ще бъдат свързани към интернет и ще имат някакво дигитално присъствие, пише lifestyle.bg. 

Според него това ще позволи на Apple да задава тона на пазара и произволно да налага такси върху каквото сметне за добре.