Защо ни скапва есента

Общество
17:35 - 16 Септември 2024
1776
Защо ни скапва есента

Есента несъмнено е един от най-красивите сезони в годината. Настъпването на есента обаче е придружено от една летаргия, причините за която експертите са идентифицирали доста ясно. С настъпването на есента човек изпитва силен спад на енергията и се чувства много уморен, без сили и с непреодолимо желание да спи с дни.

Една от първите причини, поради които човек се чувства уморен, е наличието на вируси във въздуха. Тези вируси процъфтяват през пролетта и есента.

Втората причина е по-късият ден. Есента идва и вече не можем да се радваме на дълги слънчеви дни. Липсата на слънчева светлина пряко влияе на енергията на тялото и променя някои от естествените ритми на тялото.

Храненето също се променя с настъпването на есента. Ястията стават по-тежки и човек лесно се поддава на изкушението от въглехидрати в паста или домашно приготвени ястия.

Храните, богати на захар и въглехидрати, ви правят сънливи и изчерпват енергията. Експертите съветват въпреки смяната на сезоните да приемаме повече плодове, зеленчуци, протеини, а също и пълнозърнести храни.

Настъпването на есента е съпроводено с промени в цикъла на съня. Има хора, които спят по-малко, но със смяната на времето можем да спим и повече. Прекомерният сън, но и липсата на сън причиняват спад в енергийното ниво. Въпреки смяната на сезоните експертите препоръчват 8 часа сън на ден и събуждане по едно и също време всеки ден.

При някои хора смяната на сезоните се проявява с форма на депресия в резултат на ограниченото излагане на слънчева светлина. Симптомите на този синдром, известен като "сезонно емоционално разстройство" са: раздразнителност, високо кръвно налягане, тежест в ръцете и краката.